BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Смолян е глобена за наемане на работници без трудови договори

Стадион „Септември“ в кв. Райково където са работили двамата служители
Снимка: „Отзвук“

Община Смолян ще трябва да плати две глоби за общо 3 хил. лв. затова че е назначила на граждански договори служители, които са изпълнявали задължения при условия, за които се полага трудов договор.

Санкциите са наложени от Инспекцията по труда, а Смолянският районен съд ги потвърди.

Нарушението било открито след смъртта на служител в отдел „Спортни обекти“. На 24 август на работното си място починал 64-годишният А. Б., което дало повод Окръжна прокуратура да възложи проверка на спортните имоти на Община Смолян. На място пристигнали служители от Инспекцията по труда.

На терена на стадион „Септември“ бил и 63-годишният А. И., който пренасял окосена трева. Мъжът разказал, че работи в „Спортни обекти“. Въпреки че е бил на осемчасов работен ден и получавал минимална заплата, а почивните му дни – събота и неделя, Община Смолян е сключила с него граждански договор, а не както е по закон – трудов договор. Проверката установила, че и починалият му колега е бил със същия статут.

Две седмици след проверката Община Смолян сключила с 63-годишния А. И. трудов договор.
Работникът обяснил пред съда, че поддържа спортните обекти в общината. Първоначално 4-5 години е бил със сключен трудов договор, но впоследствие от Общината са го накарали да подпише на два път граждански договори за по 6 месеца. Според Кодекса на труда работодателят е задължен да сключи трудов договор с работник, който има определено работно време и почивни дни, аргументира се съдът.

Община Смолян обжалва и двете решения на Районният съд пред смолянския административен съд.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!