BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Харманли връща в държавния бюджет пари заради нарушения в обществената поръчка за автобусен превоз


Снимка: Иван Атанасов

Кметът на Харманли е извършила нарушения при възлагането на поръчката за обществен превоз на пътници по автобусни линии на общинската, областната и републиканска транспортни схеми през 2020 година. Това установи проверка на Специализирана прокуратура, започнала след сигнал на един от участниците в процедурата. Община Харманли ще трябва да върне в държавния бюджет 8 102 лв. Прокуратурата, обаче, не е открила данни за набавяне на облага за кмета.

В сигнала си, подаден през февруари 2020 г., един от участниците в обществената поръчка – Васил Салапатов твърди, че ЕТ „Митко Русев“ е обявен за спечелил обществената поръчка по критерий най-ниската цена, а впоследствие, в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП), с него е сключен договор на по-високи цени.

От прокуратурата са извършили проверка и са констатирали, че по случая от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е извършена финансова инспекция на Община Харманли за законосъбразността на поръчката. Тази институция е констатирала, че от Общината са изплатили на „ЕТ „Митко Русев“ неправомерно средства. Въз основа на установеното нарушение Община Харманли ще връща в държавния бюджет 8 102 лв, които след това трябва да си поиска от „ЕТ „Митко Русев“, на когото неправомерно са били преведени парите.

Кметът Мария Киркова е била санкционирана по административен ред за извършени нарушения.

Заключението на Специализираната прокуратура е, че кметът е нарушила служебните си задължения, като възложител на обществената поръчка, като е сключила договор ЕТ „Митко Русев“ в нарушение на от ЗОП и Наредбата към него. Тези нарушения, обаче, не разкриват набавяне на облага и не са довели до немаловажни вредни последици, смятат от държавното обвинение.

Освен това кметът е санкциониран по административен ред от АДФИ и поради липса на данни за престъпление от общ характер не се налага възобновяване на Административно наказателно производство с оглед избягване на двойна наказуемост.

Така с мотива, че липсва престъпление, от Специализираната прокуратура отказват да образуват Наказателно производство по случая.

Обществената поръчка „Извършване на обществен превоз на пътници по автобусни линии от общинската, областната и републиканска транспортни схеми, съгласно маршрутни разписания по обособени позиции.“ беше обявена първоначално през 2018 г., но след това беше прекратена. Последва втора, която беше финализирана в началото на 2020 година, а по-късно обжалвана от един от участниците заради нарушения.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!