BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Община Шумен ще тегли 15 млн. лв. заем за ремонт на улици и осветление

Кметът на Шумен Любомир Христов подчерта, че вземането на кредит се налага, тъй като общината няма собствени средства за ремонт на улиците.
Снимка: Диана Желязкова

Община Шумен ще вземе дългосрочен кредит до 15 млн. лв. за ремонт на улици и за подмяна на улично осветление. Намерението за кредит е заложено в общинския бюджет, който беше приет на сесия в края на седмицата.

Освен 15-милионния дълг за инфраструктура, администрацията ще тегли още един заем от 1,5 млн. лв. за съфинансиране на проекти за ремонт на Летния театър и Младежкия дом в града. Така само в рамките на година община Шумен ще вземе кредити в размер до 16,5 млн. лв.

Средствата ще се насочат основно за ремонт на улици, обясняват от кметската администрация. Пред съветниците кметът на Шумен Любомир Христов няколко пъти подчерта, че вземането на кредит се налага, тъй като общината няма собствени средства за ремонтите. В същото време бюджетът на Шумен за 2021 г. е рекордно висок – 104 милиона лева, като 68 % от приходите са от държавата. Този факт даде основание на общинската съветничка Даниела Русева /ДБГ/ да коментира, че в изборната година държавата явно добре се грижи за градовете с кметове от ГЕРБ. Русева посочи за пример над 100-милионните бюджети на Шумен и Велико Търново, докато бюджетът на сходния Добрич с кмет от Реформаторския блок е с цели 20 милиона по-малък от този на Шумен.   

Точно преди 10 години община Шумен отново изтегли 15 млн. лв. дългосрочен заем, и отново главно за ремонт на улици. През 2011 г. предишната администрация предложи, а съветниците одобриха облигационен заем в размер на 15 млн. лв., от които 12 милиона бяха за ремонт уличната мрежа. Крайният срок за погасяване на този дълг е 31 януари 2022 г., т.е. старият и новият кредит за ремонт на улици се застъпват.

В началото на 2020 г. от общината отчетоха, че са намалили задължението по предходния заем и остатъкът от кредита е 3,7 млн. Към 30 септември 2020 г. в баланса на общината, публикуван на сайта, са посочени общо 5,3 млн лв. дългосрочни задължения по два кредита.

И докато в първия си мандат кметът Любомир Христов непрекъснато се оплакваше, че трябва да изплаща 15-те милиона на предшественика си и се оправдаваше, че заради погасяването на стария дълг общината няма пари за други ремонти, сега на втората година от втория си мандат той прибягва до същия финансов инструмент, за да реши същите проблеми – разбитите шуменски улици.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!