BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общински съвет – Ямбол днес решава ще иска ли референдум за 5G

Илюстративна снимка: Pixabay.com

Общинският съвет в Ямбол ще решава на извънредно заседание днес дали да се проведе местен референдум срещу евентуалното изграждане на 5G мрежа на територията на общината.

Предложението е внесено от 14 общински съветници на 12 февруари, информира БНР. Въпросът, който се обсъжда да бъде поставен на референдума е: „Съгласни ли сте с двугодишен мораториум на изграждането, въвеждането в експлоатация и самата експлоатация на телекомуникационното оборудване, работещо по стандарт 5G на територията на община Ямбол?“.

Радиото цитира и становище на кмета на Ямбол, който е за отхвърляне на искането на общинските съветници, защото според него не е в правомощията на Общински съвет да налага мораториум върху изграждането на определени съоръжения на територията на общината, а ако те представляват опасност за живота и здравето на хората това следвало да се реши на национално ниво чрез законодателна инициатива. Ако това обаче застрашава живота и здравето на жителите на конкретна община, то би трябвало въпросът да бъде решен на национално ниво.

Подобно е и мнението на юрист от комисията по законност, обществен ред и противодействие на корупцията към ямболския общински съвет – адвокат Женя Каяли. Според нея е спорно дали въпросът на искания местен референдум е от компетентността на органите за местно самоуправление. Според нея въпросът на искания референдум е незаконосъобразен и затова следва да бъде отказано провеждането му.

Така решението, което е предложено на общинските съветници, базирано на становищата, е за отхвърляне на предложението.

Извънредното заседание на Общински съвет ще се проведе от 16,30 ч.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!