BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От търсените 80 млн. лв. за скандалните заменки на гори държавата за година е взела едва 80 хил. лв.

Държавата пропиля още една година за скандалните заменки

Камчийски пясъци водят класацията на заменките подаръци, изготвена от „Зелени закони“
Снимка: Александър Иванов, Българска фондация Биоразнообразие

Точно преди година, на 20 ноември 2019 г., министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева обяви, че държавата ще си търси 80 милиона лева за 103 от от общо 132 скандални заменки на гори от периода 2007-2009 г. Тогава от неправителствената организация “Зелени закони” обявиха, че сумата е сериозно занижена и не може едни от най-хубавите кътчета по Черноморието и в планинските курорти да струват само толкова. Въпреки това днес събраната от държавата сума по заменките е едва 0,1 % от търсената, сочат резултатите от проверка на „Зелени закони“, публикувани на сайта на организацията.

По оценки, потвърдени и от разследване на телевизия bTV, финансовото измерение на щетата от заменките достига един милиард лева и дори повече.

От „Зелени закони“ настояха за реални оценки и за стъпки за връщане на заменените гори на държавата, за да не бъдат изсечени и застроени.

Проверка на организацията, година по-късно, показва, че „възстановяването на незаконната държавна помощ е повече от трагична“. За 365 дни държавата е успяла да си върне около 82 хил. лева според данните, публикувани от Министерството на финансите. Това е почти 1000 пъти по-малко дори от заявената от министерството цел. Само около 10 от заменителите са върнали някакви пари на държавата – в повечето случаи, нищожни суми от порядъка на 1000-2000 лева. 

Едва четирима от собствениците са се съгласили да бъдат развалени сделките. И въпреки малкия им брой, това всъщност е най-добрата новина в цялата сага – след повече от 10 години четири от 132 имота отново са държавни, пишат еколозите. Повечето заменители са завели дела и оспорват дори и минималните обезщетения, които са им поискали от държавата, а някои дори са спечелили вече на първа инстанция. 

За да е още по-абсурдно, оценката на държавната фирма Агролеспроект изкара част от заменителите ощетени от замяната в стил “кон за кокошка” и според вестник “Сега”, тези фирми в момента очакват държавата да им плати близо два милиона лева обезщетение. Държавата вероятно ще трябва да плати на Европейската комисия и сумата, която няма да успее да събере от незаконната държавна помощ. С други думи, държавата не само е изгубила едни от най-ценните горски имоти, но вероятно ще трябва да плаща милиони обезщетение на заменители и на Европейската комисия. Срещу това, тя е получила 82 хил. лв., което е по-малко от цената на един апартамент в София, и четири от общо 132 имота.

По този повод от “Зелени закони” настояват правителството да предприеме спешни действия за разваляне на възможно най-голям брой сделки от цитираните 132, така че да не се налага държавата да плаща обезщетения с парите на данъкоплатците в условията на очертаващата се сериозна икономическа криза. Единствено връщане на заменените гори би могло да гарантира опазване на природата и обществения интерес, посочват от организацията.

Как се стигна дотук

Зелени закони припомнят, че държавата е предприела стъпки за връщане на заграбеното, след като Европейската комисия с решение от 5 септември 2014 г. обяви, че има неправомерна държавна помощ при 132 разпоредителни сделки за замяна на частни и държавни горски парцели през периода 2007 – 2009 г. Решението не обхваща заменките на гори преди 2007 г., както и всички земеделски заменки, имащи обща площ от над 100 хил. дка. Българската държава бе задължена да установи разликите между нормативно определените продажни цени на заменените гори спрямо реалните пазарни цени в района на заменените гори, след което да стартира процедура по възстановяване на държавната помощ при сделките с установени разлики. В резултат на обществения натиск и започналото разследване на Еврокомисията, през 2009 г. с промени в Закона за горите през същата година заменките на гори бяха прекратени, а за вече заменените държавни имоти бе наложена забрана за промяна на предназначението. Тогава обаче бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации за забрана върху разпоредителните сделки с придобитите от частните фирми държавни гори.

През 2015 г. държавата направи опит да възложи оценката на заменките чрез методика, която да прикрие незаконната държавна помощ. След реакция от страна на ЕК, държавата бе задължена да използва методика, която се базира на реални пазарни цени.

На 20 ноември 2019 г. МЗХГ обяви, че въз основа на оценителна експертиза от държавната фирма „Агролеспроект“ ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща площ 25 000 дка само при 103 заменки е установена неправомерно получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв. 

В отговор от 6 юли 2020 г. на парламентарен въпрос от българския евродепутат Радан Кънев, Европейската комисия посочва, че при невъзможност България да възстанови незаконната държавна помощ от заменките, държавата ще бъде съдена по реда на чл. 108 (2) от Договора за Европейската общност. В същия отговор Комисията посочва, че вече разглежда жалбата на инициатива “Зелени закони” с доказателства за манипулиране на пазарните оценки. Така ще се стигне до това, че не само държавата няма да успее да си върне заграбените от шепа олигарси красиви кътчета по Черноморието и в планините, но и всички граждани ще трябва да ги платим, посочват от неправителствената организация.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!