BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От 10 до 20 процента по-високи данъци и такси ще плащат тази година жителите на Свиленград


сградата на Община Свиленград

сградата на Община Свиленград

Община Свиленград
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Общинските съветници в Свиленград вдигнаха таксата за събиране на битови отпадъци, данък сгради и налога за притежателите на моторни превозни средства от 2020 година. Това стана на последната сесия на Общинския съвет в града.

Повишението на такса смет е 10%. Вносителят на това предложение обясни, че има много причини за увеличението. Една от тях е, че повечето служители в общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване“ са на минимална заплата, а от тази година тя се вдига с 10 %. Друг мотив бе, че през 2020 година се предвижда ежедневно миене на улиците в централната градска част, а в допълнение през 2019 г. са били открити нови улици, които също трябвало да бъдат поддържани.

Опозиционният съветник Георги Илиев от БСП посочи, че от средата на 2020 г. в Свиленград ще заработи компостираща инсталация и ще се намали количеството на генерирания боклук в депото Харманли, но това не бе прието от управляващите като аргумент за запазване на промилите за смет.

Според общинския съветник Георги Еленков (ГЕРБ) увеличението в тяхната община е най-малко. За сравнение той посочи Димитровград, където таксата по думите муе увеличена с 25 %. В Харманли нарастването е с 19 %, в Любимец – със 17 %, а в Хасково – с 12 %.

Местният парламент в Свиленград гласува още за повишаване на данък „сгради“ с 20 % и нарастване със същия размер на данъка за притежателите на моторни превозни средства.

Така в Свиленград собственик на апартамент ще трябва да плаща 10% повече за смет, 20% повече за собствеността си и ако има превозно средство, то ще му коства още 20 % от доходите му. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!