BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Още не е отстранена аварията по основния водопровод на Шумен, градът е второ денонощие на сухо


Скъсаният водопровод край Дивдядово
Снимки: Диана Желязкова

Аварията по основния водопровод на Шумен, заради която градът и три села останаха без вода на 15 януари вечерта все още не е отстранена. Захранващият водопровод, изграден преди 40 години се скъса в свлачищен район край шуменския квартал Дивдядово и трябваше незабавно да бъде спряно вопододаването към областния град.

От вчера ремонтните работи се извършват от екипи на ВиК – Шумен и група от Бургас, която пристигна със специализирана техника. Днес специалистите от Бургас трябва да направят заварките на скъсания водопровод,  проблемът е да се източи водата от дълбокия изкоп и тръбата да остане на сухо, каза пресаташето на ВиК – Шумен Камен Андонов.

В същото време продължават и останалите ремонти по водопровода от язовир Тича.  Вчера по цялата тръба са били отстранени общо 13 аварии. Днес работата на екипите продължава от ранните часове, планирано е  до довечера да бъдат ремонтирани още 12 участъка. Най-тежките аварии са в района до с. Хан Крум и до Дивдядово.

Едва в късния следобед днес, около 16-17 ч., ще стане ясно докога ще продължат ремонтите и кога ще бъде пусната водата, каза Андонов. Така най-ранният час за пускането на водата засега е около 17 ч. днес, след което започва пълненето на системата.   За да се избегнат допълнителни аварии, този път водата ще се пуска много бавно, така че пълненето на системата ще продължи повече от 12 часа, съобщиха от ВиК.  Това означава, че при липса на нови аварии и ако водата бъде пусната около 17 ч., шуменци ще имат вода по чешмите около 7 – 8 ч. в събота

По водопровода от язовир Тича работят общо 10 екипа от Шумен, Търговище, Бургас, Нови пазар и Велики Преслав. Водата за Търговище беше спряна в 4 ч. тази сутрин и както е предвидено по план, екипи на ВиК – Търговище ще отстраняват три големи аварии на тяхна територия. 

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!