BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Още четирима осъдени за смъртта на работници при срутването на х-л „Вероника“


Така изглеждаше мястото на трагедията
минути след срутването на х-л „Вероника“

Снимка: „За истината“

Още четирима души са признати от съда за виновни по случая със срутилия се хотел „Вероника“ в комплекс „Слънчев ден“. Така наказаните подсъдими по това дело стават общо шестима. При инцидента през пролетта на 2015 година загинаха четирима работници.

Преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Г., собственик на подизпълнителната фирма „Дигинг“, наета за събарянето на сградата и наложи условна присъда от 3 години „лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок на Пламен Н., който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма „Бултранспорт груп“ ЕООД.

По време на днешното заседание на Варненския апелативен съд с частичното изменение на присъдата е била призната вината на строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин П. Според информацията, публикувана по делото от прокуратурата, на надзорникът е наложена условна присъда заради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност и допусната смъртта на четиримата работници. Със същата условна присъда – 3 години „лишаване от свобода“, отложено с 3 години изпитателен срок получи и строителната експертка от „Инекс консулт“ Виолета Д.

Заедно с тях са обвинени и инспекторът по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Т. за допуснати нарушения на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд при строително-монтажни работи (СМР).

Наказанието на този подсъдим е 2 години „лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок. Техническият ръководител на обекта Мехнур М. получава също условна присъда – 1,6 г. „лишаване от свобода“, чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок.

Според Варненския апелативен съд шестима от всички седем подсъдими лица – служители на 3 строителни фирми носят вина за смъртта на четиримата работници.

Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов загинаха при падането на хотела на 8-ми април 2015-та година.

Шестимата подсъдими, признати за виновни трябва да заплатят солидарно по 100 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди на всеки от шестимата граждански ищци.

Апелативният съд е потвърдил оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на „Мираж“ Йовко Р.

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред Върховния касационен съд в 15 дневен срок.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!