BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пак за платената любов между властта и медиите


Снимка: Photo Mix от Pixabay

Еврофондовете увеличиха корупцията и улесниха превземането на държавата, в частност те бяха използвани за купуване – директно или чрез обществени поръчки – на по-голяма част от медиите“. Това казва пред „Файненшъл таймс“ не представител на опозицията в България, а Симеон Дянков – бивш финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов. И този факт, сам по себе си, е достатъчно важен.

Да, една

голяма част от медиите у нас отдавна са се продали (и предали) на Борисов.

Останалите непрестанно са на мушката на изданията, свързвани с Делян Пеевски.

В Стара Загора например има медии, които се поставят в услуга на местната власт за месечни суми, по-малки от минимална заплата в България. Други – за далеч повече. Решението кой колко да получи взема еднолично кметът Живко Тодоров. В списъка за информационно, рекламно и медийно обслужване има както регионални, така и национални медии, показват справките, които за втора поредна година „За истината“ получи от местната администрация в града. Миналата година това стана с решение на Административния съд,тази – при спазване на Закона за достъп до обществена информация.

За тази и миналата година общината е сключила договори с медии на стойност 653 хил. лв.

Копие от справката, предоставена от Община Стара Загора
Илюстрация: „За истината“

Сумите са заложени като текущи разходи, които се приемат по приходни и разходни параграфи, функции и дейности и са платени от бюджетната сметка. На въпроса ни дали тези разходи за медиите са били обсъждани и одобрени от общинския съвет, Мария Динева-председателка на ОбС отговори, че съгласно Закона за публичните финанси не е необходимо всеки разход да се одобрява от общинския съвет. А според финансистите на общината, на чието мнение тя се позова, това нямало как да се случи и практически, тъй като в тези суми влизали всички обявления, които общината по закон е длъжна да публикува, поздравите, обръщенията и пр. Динева отказа да коментира тази практика преди да е напълно сигурна, че наистина става дума за текущи разходи по закон, които са и платени като такива точно от тази сметка на администрацията, оглавявана от Живко Тодоров. Според нея „ако сумата е наистина такава, това не е нормално“.

Копие от справката, предоставена от Община Стара Загора
Илюстрация: „За истината“

Оказа се, че единственият човек, който знае всички тайни на бюджета е Цанка Ганева – главната финансистка на общината. Тя обаче бе в болнични и не може да отговори на въпросите на председателя на общинския съвет. А уж именно той упражнява

контрол върху дейността на кмета и неговата администрация.

Коментар очаквахме и от председателя на комисията по бюджет и финанси в Общинския съвет в Стара Загора Николай Николов, но след като разбра по каква тема трябва да говори, той спря да вдига телефона си.

Валя Бонева – лидер на общинската организация на БСП каза пред „За истината“, че в съвета никога не са обсъждали лазмера на средствата, предвидени за медиите, но обеща да поиска това да се случи при гласуването на бюджета за 2021 година.

В чл. 20 на Закона за публичните финанси е посочено кои принципи трябва да се спазват при управлението на тези средства: всеобхватност, отчетност и отговорност, адекватност, икономичност, ефикасност, ефективност, прозрачност, устойчивост и законосъобразност.

Дали и доколко кметът на Стара Загора спазва изискванията на закона,гражданите, от чийто данъци той раздава пари на медиите, могат да си отговорят сами. Не е ясно обаче защо за председателя на Общинския съвет в Стара Загора казусът се състои в това дали парите за медии са заложени и платени като „текущи разходи“? А, ако са от друго перо на бюджета, това променя ли факта, че

публични средства се разходват за медиен комфорт на местната власт?

При това без санкцията на общинския съвет?

Дали медиите в града на липите (а и навсякъде в България) получават пари от властта само от общинския бюджет е риторичен въпрос. Тези разходи се осчетоводят и по тази причина не могат да бъдат скрити. Но другите – от черните партийни каси остават тайна, споделена „на ухо“ между медиите и властта. Тези каси, както е известно, не се пълнят от членски внос, а от годишните субсидии на партиите, които са пак от данъците на гражданите. И се оказа, че в дебатите за техния размер политическите субекти във и извън парламента постигат консенсус, немислим по други поводи.

Тъй че

прецакани са пак гражданите!

А къде е България в класациите за свобода на медиите е последното, което вълнува, както Борисов и управляващата партийно – олигархична върхушка, така и кметовете на ГЕРБ по места.

Върху грешките и разминаванията в сумите по договорите няма са се фокусираме, защото не са една или две. Те станаха явни, тъй като справките са за двугодишен период и 2019 година е отчетна и по двете справки. Ще посочим само един пример със „Старозагорски новини“. В миналогодишната справка договорите с тази медия бяха добавени под черта в списъка, без дата и номер, а в тазгодишната изобщо липсваха. Според общината, защото на издателя е плащано с фактури „за публикуване на съобщения и обявления“. Само че сумите за 2019 г., според изпратените ни от общината справки не съвпадат. Което означава,

че или за една и съща дейност е платено два пъти или има очевидно документално разминаване

в официалната информация на Общината.

Справките, предоставени от Община Стара Загора показват, че преобладаващата част от договорите, които е сключвала с медии са на стойност над 10 хил. лв., а този с портала на българските общини kmeta.bg е за 21 хилл лв.

Общината е финансирала „Новите строители.БГ“ с 24 хиляди лева за издаването на 1000 книги за известни спортисти от Стара Загора и с 19200 лв. за други 1000 книги за старозагорските села. За „издаване на празнична поща за 3 март, 24 май и 5 октомври“ „Национален бизнес портал“ ЕООД получава 18 хиляди лева, а „Национална бизнес поща“ – веднъж 12 хиляди лева „да актуализира банери „Ваканция, ура“ и „Зелена Стара Загора“ и втори път други 6000 лв. – отново за актуализация, този път на тематичен банер в сайта си nbp.bg. Освен за „излъчване на материали“ и за заснемане на тържества по различни поводи, общината е давала на местни телевизии (както и на други медии) и пари за реклама, сякаш е търговско дружество.

На въпрос на „За истината“ има ли подписани договори с национални ефирни и кабелни телевизионни оператори, отговорът от Общината е отрицателен. Единствената телевизия, посочена в списъка за 2019 г. е „Европа АД“, получила 10 800 лв. за „излъчване на материали“. Това дава основание за допълнителни въпроси като този дали изявите на кмета Тодоров в националните телевизии са безплатни, или, което е най-вероятно, за тях е плащано централизирано от партия ГЕРБ?

Усилията на „За истината“ да обработи тази информация в две поредни години няма за цел да постави на позорния стълб медиите, които обслужват властта. Целта на този анализ е да покаже как местната власт в Стара Загора пилее публичен ресурс, без да попита гражданите дали са съгласни парите им да бъдат харчени по този начин. Един местен референдум, проведен заедно с парламентарните избори през пролетта догодина, би дал точния отговор.

Аргументите на малките регионални медии, които оцеляват трудно не само по време на пандемия, са добре известни. Но такива са принципите на медийния пазар – за да получиш търговска реклама, трябва да имаш рейтинг. А той се прави с качествена журналистика. Всичко друго е платен сговор с властта, който развращава не само медийната среда, но подкопава и устоите на демокрацията.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!