BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пенсионирани лекари крепят болницата във Велики Преслав


Илюстративна снимка: Darko Stojanovic от Pixabay

Кадровата криза в малките болници е много по-страшна от финансовата, дори и при орязаните приходи в условията на коронавирус. За това предупреждават медиците от малките общини в България, а състоянието на болницата във Велики Преслав е илюстрация на случващото се в сектора.

В лечебното заведение, което обслужва няколко общини с около 20 000 жители, от години не е стъпвал млад лекар. 

„В малките болници млади лекари не идват, навсякъде се разчита на работещи пенсионери, но те не са вечни“, предупреждава шефът на МБАЛ – Велики Преслав д-р Иван Димитров.

66 години средна възраст на медиците

Преславската болница в момента се крепи от медици на по 70 години. Сега в здравното заведение работят общо 25 лекари, от които 11 са пенсионери. А 10 от тези пенсионери са на възраст над 70 години.

От останалите лекари в трудоспособна възраст пък, осем специалисти работят по съвместителство и в други болници. Средната възраст на персонала на лечебното заведение, в т.ч. сестри и лаборанти, е 66 години.

Именно липсата на лекари и медицински специалисти в трудоспособна възраст ще бъде най-сериозният проблем на преславската болница още през следващите години и има опасност тя да не може да покрие стандартите за запазване на работещите сега отделения и лаборатории, предупреди д-р Димитров.

Той подчертава, че липсата на кадри е много по-опасна от финансовите проблеми на малките болници. Повечето от тях са в критично финансово състояние заради извънредното положение, тъй като останаха без пациенти поради епидемията и ограниченията в пътуванията.  Но дори държавата да покрие изцяло загубите на болниците за кризисния период, проблемите им няма да се решат, тъй като не са толкова финансови, колкото кадрови, посочва д-р Димитров, за когото това от години е болна тема. 

Шефът на преславската болница от години призовава за реформа в здравеопазването и е убеден, че през следващите 5 години моделът ще бъде сменен, защото вече всички се убедиха, че този не работи.  Системата на здравеопазване обаче не може да бъде променена из основи за по-малко от 25 години, коментира д-р Димитров.

д-р Иван Димитров

След два мандата начело на болницата във Велики Преслав, той напуска поста си. „Няма нищо драматично в случая, вторият ми мандат изтече още в началото на годината, но останах още няколко месеца заради тежката обстановка с коронавируса и изчаках да приключи извънредното положение“, каза д-р Димитров.  Той е начело на преславската болница от 19 април 2013 г. и в продължение на 8 години успя да запази здравното заведение, въпреки опитите то да бъде закрито.  „Поех болницата със задължения близо 700 000 лв., тя беше отписана от тогавашното общинско ръководство и изобщо не фигурираше в интегрирания план на здравеопазването в региона“, напомни д-р Димитров. По-късно имаше опити преславската болница да бъде закрита като самостоятелно лечебно заведение и да мине под шапката на МБАЛ – Шумен, както това се случи с новопазарската болница. Тогавашният кмет на Преслав и общинският съвет обаче не позволиха ликвидирането на здравното заведение.

Старите задължения са изчистени още през 2015 г., а миналата година болницата е приключила със 150 000 лв. положителен финансово резултат. „Болницата няма задължения за заплати, няма нито един лев просрочени задължения, има достатъчно финансов ресурс да разплати и неползваните отпуски, т.е. дори и утре да затвори, тя няма да остане в дълг към общината“, обобщи д-р Димитров и коментира: Затова сметнах, че е най-почтено в този момент да се оттегля.

Д-р Димитров подчерта, че кметът и общинският съвет във Велики Преслав се отнасят изключително позитивно към болницата, помагат с голямо желание и искат лечебното заведение да се развива. Хората си искат болницата, но със сегашната нормативна база това няма как да стане, ядосва се шефът на здравното заведение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!