BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пещерите Серапионова и Дедова дупка, и местността средно поречие на река Негованка вече са защитени територии


Снимка: Скрийншот ТВ Враца

Две пещери, „Серпионовата“ в землището на село Лютиброд и „Дедова дупка“ в землището на село Челопек са обявени от министерството на околната среда и водите за защитени територии със заповед на министъра на околната среда.

Предложението за това е направено от дирекцията на природен парк „Врачански Балкан“ и целта е да се запази местообитанията на различни видове прилепи от национална и европейска значимост, както и на на уникални природни феномени.

Пред камерата на ТВ Враца Георги Антонов от ПП“ Врачански Балкан“ обясни, че пещера „Дедова дупка“ е пропастна пещера, около 28 метра. Тя се обявява за защитена, за да се опази специфичният подземен ландшафт. В нея има много и разнообразни калцитни образувания. Пещерата е изключително красива и ценна.

Серапионовата пещера се обявява за защитена, за да се опазят местообитанията на различни видове прилепи, които са с национална и европейска значимост.

Биологичното равновесие може да бъда нарушено от човешката дейност и да бъде пагубно за видовете, обясни Антонов.

Средното поречие на река Негованка също вече е защитена територия. Местността е с ценни растителни и животински видове и е разположена в землищата на великотърновските села Емен и Ново село. Тя обхваща площ от 522 декара. Получава този статут, за да бъдат опазени характерният за този район по поречието на река Негованка карстов ланшафт, вековните дървета и защитени видове като елвезиево кокиче и местообитанията на черен щъркел, обикновен мишелов, видра и европейска дива котка.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!