BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Почина роденият в Габрово артист Христо Явашев – Кристо

Световноизвестният артист Христо Владимиров Явашев, известен като Кристо, е починал днес в дома си в Ню Йорк от естествена смърт на 84-годишна възраст. За това съобщиха от официалната Фейсбук страница на Кристо и Жан-Клод.

„Кристо живееше живота на пълни обороти, не само мечтаеше за невъзможното, но и го реализираше. Творбите на Кристо и Жан-Клод събираха хората заедно, за да споделят преживяването по цял свят и тяхната работа ще продължи да живее в нашите сърца и спомени“, споделят от екипа му.

„Портите“ в Ню Йорк. Изображение: christojeanneclaude.net

В изявлението от екипа на Кристо, написано на английски, се припомня неговата биография, като се акцентира и на родното му място:

Кристо е роден на 13 юни 1935 г. в Габрово, България. Напуска България през 1957 г., като първо отива в Прага, Чехословакия, после избягва във Виена, Австрия, а след това се премества в Женева, Швейцария. През 1958 г. Кристо заминава за Париж, където се запознава с Жан-Клод – не само негова съпруга, но и партньор през целия му живот в създаването на монументални произведения на изкуството. Жана-Клод почина на 18 ноември 2009 г. Кристо живя 56 години в Ню Йорк.

Кристо и Жан-Клод. Кадърът присъства във филма - "Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама" 2010, автор Евгения Атанасова
Кристо и Жан-Клод. Кадърът присъства във филма – „Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама“ 2010, автор Евгения Атанасова

От ранните опаковани предмети на Кристо до монументалните проекти на открито, произведенията на Кристо и Жан-Клод преминаха традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата. Сред най-известните им произведения са Опакованият Райхстаг в Берлин (1972–95), Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Портите в Сентръл парк в Ню Йорк (1979–2005), Плаващите кейове на италианското езеро Изео (2014–16), опакованият мост Понт Ньоф в Париж (1975–85) и др.  

Опакованият Райхстаг в Берлин, Христо Явашев – Кристо. Изображение: christojeanneclaude.net

Кристо и Жан-Клод винаги са заявявали, че произведенията, които са в процес на осъществяване, трябва да продължават и след смъртта им. По желание на Кристо опаковането на Триумфалната арка в Париж, Франция, все още остава планирано за 18 септември – 3 октомври 2021 г.

Христо Явашев - Кристо
Христо Явашев – Кристо. 1971
Фотограф: Bill Wunsch
© 1971 Christo

Съобщението от офиса на Кристо завършва с негови думи от 1958 г.: „Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“.

Кадър от филма “Да ходиш по вода” на Андрей Паунов
Кадър от филма “Да ходиш по вода” на Андрей Паунов

След емигрирането си Христо Явашев не се завръща никога в България и в родния си град Габрово. Поклон пред паметта на може би най-известния габровец по света.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

13 юни 1935 г. – роден е Христо Явашев – Кристо

„Плаващите кейове“ на Христо Явашев – Кристо: Камино де Изео

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!