BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

По искане на Демократична България Пловдив ще публикува онлайн данните за въздуха

Снимка: принтскрийн от сайта на община Пловдив

Администрацията на Община Пловдив започна да публикува на сайта си измерванията за качеството на атмосферния въздух, предоставени от гражданската инициатива Airbg.info. Това се случи след едногодишните усилия на съветниците от “Демократична България” в тази посока, припомня регионалното издание „Под тепето“.

Качеството на въздуха в Пловдив се следи от две автоматични измервателни станции. Показателите, които Общината публикува в сайта си от тези станции, обаче, не са в реално време. Затова и от „Демократична България“ са застанали в подкрепа на гражданите с искане за повече информация, в реално време.

„Нормативните условия за получаване на данни за качеството на въздуха от Общината не удовлетворяват хората. Те настояваха за повече информация и в реално време. Многократното превишаване на средногодишните и денонощни норми на замърсяване на въздуха е факт. Към момента законът не предвижда допълнителни станции за измерване за град като Пловдив. Затова с началото на мандата си започнахме да работим в посока осигуряване по-широка информация. Целта е пловдивчани да имат максимално добра представа за качеството на въздуха в града, за да взимат информирано решение за личното си поведение и отговорност за собственото си здраве в дните и часовете на превишаване на допустимите норми на замърсяване. Естественото решение беше Общината да включи в оповестяването на сайта си и данните от сензорите за фини прахови частици и азотен диоксид на съществуващата гражданска мрежа Airbg.info. Последваха работни срещи, писма до кмета и обещание за ангажимент от страна на дирекция Екология”, обясняват съветниците от Демократична България, цитирани от пловдивското издание.

Сега от местната администрация официално са ги уведомили, че информацията от сайта на Airbg.info е достъпна и на уеб страницата на Общината.

Данните се публикуват в Екобюлетина в раздел “Околна среда” тук: https://www.plovdiv.bg/item/ecology/eco_bulletin/  като са видими под информацията от двете автоматични измервателни станции и бюлетина за състоянието на водите.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!