BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Превозвачи планират блокиране на пътища от 13 януари

Снимка: скрийншот видео bTV

Превозите на пътници и товари ще спрат на 13 януари (понеделник), когато започва ефективният протест на автомобилни и автобусни превозвачи, за който те предупредиха през декември.

Протестът ще бъде подкрепен от общо 10 организации, сред които и такива от таксиметровия бранш, зърнопроизводителите и асоциацията на търговци на горива. Това съобщиха представителите на бранша днес на пресконференция по повод предстоящите действия.

Те са недоволни от обхвата и цените в тол системата, както и от липсата на мерки срещу нелегалните превози. Превозвачите поискаха оставката на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, която според тях, не е приела нито едно от предложенията на транспортния бранш, дадени по време на обсъждането на тол системата.

Протестът ще се изрази в спиране на превози по редовни линии в над 60 града, като до понеделник се очаква те да станат 100. Според председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова, ще спрат около 3 хиляди автобуса, като само линиите, обслужвани от общински превозвачи ще продължат да се изпълняват. Предвижда се още камиони и автобуси да бъдат поставени на определени места по пътищата в страната, в знак на протест.
Участие в протеста засега са заявили превозвачи от всички браншове – пътнически, товарни, международни и таксиметрови. Към тях обещават да се присъединят и членове на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и
превозвачи на горива, както и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От страна на собствениците на товарни автомобили ще се включатпланира включване на около 2000 камиона, като ще спрат вътрешните превози на товари, включително и зареждането на търговските вериги.

По думите на Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи, протестът не е политически и няма за цел сваляне на правителството.

Васил Пиронков от Камарата на автомобилните превозвачи заяви, цитиран от Медиапул, че тол системата ще бъде проблем не толкова за превозвачите, колкото за потребителите. Причината е, че цените за пътници и за товарите ще се повишат с до 16 %.
Според изданието, обаче, Световната банка твърди, че тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните хранителни стоки. Максималното поскъпване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните, са показали сметките на експертите на Световната банка. Малко по-високи са прогнозите за поскъпването на автобусните билети – с до 1 лв. до най-далечните дестинации у нас.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!