BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Председателят на ОбС – Каварна остава на поста си въпреки скандала с пребития кмет на с. Белгун

Йордан Стоянов – председател на ОбС – Каварна и на ГЕРБ в града (вляво на снимката) с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов
Снимка: Фейсбук профил

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов остава на поста си след като днес на поисканата от 7 общински съветници извънредна сесия един глас не стигна, за да бъде прието внесеното искане за оставката му. Основните мотиви в предложението за отстраняване на председателя бяха системно неизпълнение на задълженията му и уронване престижа на институцията чрез замесване на името и длъжността му в случая с побоя над кмета на с. Белгун.

От общо 17 общински съветници, на днешната сесия „за“ отстраняването на Стоянов гласуваха 8, „против“ – 7, а двама се въздържаха. За да бъде освободен от поста Йордан Стоянов бяха необходими 9 гласа.

Малко преди това каварненските съветници единодушно приеха предложената от колегите им декларация, в която се осъжда акта на насилие, извършен срещу кмета на село Белгун – Благомир Станев в нощта след изборите. С документа местните парламентаристи се раграничават от „извършването на такава жестокост, агресия и насилие срещу граждани, без значение каква е тяхната професионална ангажираност, политическа принадлежност, пол, възраст, етнос и религия“.

На 5 април т.г. – ден след проведените парламентарни избори, кметът на каварненското село Белгун Благомир Станев подава жалба в Окръжната прокуратура в Добрич, затова че е бил пребит и унижаван в централата на ГЕРБ в Каварна. Станев е кмет на Белгун пети мандат, като на последните избори е подкрепен от ГЕРБ. Според показанията му, около 3 ч. сутринта в следизборната нощ той е бил извикан в офиса на ГЕРБ в Каварна, „за да отпразнува победата“. Там обаче бил бит и унижаван от представящия се за „координатор на ГЕРБ“ в региона Илиян Събев, след като се оказало, че в избирателната секция в с. Белгун са били подадени 11 гласа за ДПС. Докато кметът на селото бил удрян и заплашван, председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов давал указания как да бъде малтретиран Благомир Станев и снимал случващото се с телефона си.

Потърсен от медиите за коментар, Стоянов заяви, че текат разследвания по случая и ще коментира, когато институциите се произнесат. Към момента, обаче, информация за разследването няма.

Подобна позиция председателят на общинския съвет в Каварна е обявил и днес. Цитиран от Радио Варна Стоянов казва, че докато правораздавателните органи не се произнесат по случая, неговото име остава неопетнено.

Общинският съветник Мима Василева, подписала се под искането за освобождаването му, заявява пред радиото, че по-голямата част от колегите й явнос са одобрили случващото се в обшинския съвет и са решили да се продължи по същия път.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!