BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Програма Достъп До Информация връчи годишните си награди в Деня на правото да знам


За осемнадесети път днес фондация „Програма Достъп До Информация“ отбеляза 28 септември – Деня на правото да знам. На този ден от фондацията връчват традиционните годишни награди за принос в областта на свободата на информация в България и антинагради за институциите, погазвали и пренебрегвали правото на информираност.

Имената на отличените станаха известни този следобед на церемония, предавана онлайн.

Мила Чернева от „Капитал“ е носител на „Златен ключ“ за журналистическа кампания, свързана с използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Мила Чернева води съдебни дела срещу незаконосъобразните откази на администрацията да отговаря на въпроси. След спечелено дело срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ обществото разбра как „частна фирма е продала винетки за пет пъти повече пари от държавата“. След друго спечелено съдебно дело от журналистката става ясно как Столична община е похарчила десетки милиони за ремонт на улици, а в момента очаква Държавната консолидационна компания (ДКК) да предостави информация за разходването на 500 млн. лв. за ремонт на язовири.

Три дела срещу отказ от информация води в момента Мила Чернева – срещу Министерство на вътрешните работи да предостави копие от договора с фирмата, изготвяла лични документи на българските граждани, срещу Национална служба за охрана (НСО) да предостави информация за безвъзмездното временно ползване на автомобили на службата от външни лица и срещу главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), която отказва да покаже договорите за доставка на храна в затворите.

В същата категория кореспондентът на „Дневник“ във Варна Спас Спасов получи грамота за последователната му и задълбочена работа по разследването за хилядите кубически метра силно замърсени отпадни води, които се изливат във Варненското езеро от скъсан тръбопровод. От разкритията на Спасов жителите на Варна и хилядите туристи научиха, че аварията, причинила екокастрофата, е от август м.г., а количествата опасни вещества, които се изливат в езерото, са с пет пъти над пределно допустимите норми.

За втора поредна година с номинация за журналистика е Венелина Попова – автор на „За истината“. Венелина е номинирана заради разследването за даренията, които депутатът Делян Пеевски прави на болници в страната по време на епидемията с COVID-19. Според официално разпространяваната информация дарените средства от Пеевски достигат 3 млн. лв, но за гражданите остава неясен произходът на тези пари.

Венелина изпраща заявления по ЗДОИ до шест болници в страната, с които иска договорите за дарения и съпровождащата ги документация. Три болници отказват да предоставят информация в установения срок, други три не отговарят, а прокуратурата не намира основание да разследва законността на даренията и произхода на парите за тях. Междувременно Венелина Попова е подложена на силен натиск и буквално тормоз от т.нар. пеевски медии, заради въпросите, които задава, но това не я отказа от търсенето на истината.

Номинирани за отличията за журналистика тази година бяха Диана Йонкова и Катя Илиева от „Фрогнюз“ за серия публикации и интервюта, които разкриват недостатъците в законодателната работа на Народнота събрание и последиците от това, Дияна Бончева от „Радио 999“, която използва ЗДОИ, за да разкрие факти за проучвателните работи и предстоящите златодобивни производства в района на общините Болярово и Елхово. В резултат на тригодишните усилия на Бончева местните общности и власти предприемат информирани действия, за да се противопоставят на незаконосъобразните решения за златодобив, застрашаващи средата и здравето на местните хора.

Златен ключ за гражданин, най-активно използвал ЗДОИ, бе присъден на Димитър Пецов от Силистра, а грамота в същата категория получиха София Ключкова от Велинград и Дияна Бончева от Ямбол.

На Антикорупционния фонд бе присъден „Златен ключ“ за неправителствена организация, активно използвала ЗДОИ, гражданско сдружение „Боец“ получи грамота в същата категория.

Две институции са отличници при прилагането на ЗДОИ – РЗИ Монтана, която получи грамота и Община Златоград, удостоена днес със „Златен ключ“.

За антинаградите „Катинар“ тази година имаше най-много номирани – единайсет. В тази категория вместо грамота се присъжда „срамота“ и тази година тя е за МВР и СДВР за отказа им да предоставят информация за насилието над граждани по време на антиправителствените протести. Министерството на правосъдието получи антинаградата „Катинар“ заради отказа на министъра (по това време Данаил Кирилов) да изпълни влязло в сила съдебно решение да предостави бележките от срещите на представителите на съдебната власт с евроекспертите, подготвящи докладите за България. Актът е квалифициран от адвокат Александър Кашъмов като административен произвол.

В категория „Вързан ключ“ се отличават най-абсурдните или смешни решения по ЗДОИ. Главен инспектор Теодора Точкова от Инспектората към Висшия съдебен съвет заради неизпълнение на съдебно решение, с което се задължава да предостави информация, с оправданието Covid-19.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!