BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проект за подземен паркинг сблъска граждани и инвеститор в Бургас


Притесненията на противниците на проекта са, че той ще застраши намиращата се в близост Арменска църква, както и зелените площи в района.
Снимки: Петя Михова

Ново обществено обсъждане на проекта за изграждане на подземен паркинг под хотел „България“ в центъра на Бургас поискаха членове от партията „Средна Европейска Класа“. Според тях на първата дискусия не се е чула позицията на всички граждани, които са заявили участие. От „Организация за закрила на българските граждани“ пък събират подписка против проекта. Те смятат, че осъществяването му обслужва частни интереси, освен това няма да реши проблемите с паркирането в центъра на града, а ще застраши конструкцията на намиращата се в близост арменска църква.

Общественото обсъждане, което се проведе в края на миналата седмица по темата за поздемния паркинг породи сериозни дебати.

Какво предвижда проектът

По данни на проектантите от „Кабано ООД“, в момента хотел „България“ разполага с около 70 парко места, а гостите, които може да се настанят в него са близо 400. Същият брой може да бъдат приети в конферентната част и в ресторанта. С изграждането на новия паркинг местата ще станат около 170. Предвижда се застроената площ да е около 2300 кв. м. като над 2 дка е собственост на Общината.

За да се реализира проектът е необходимо да бъде променен Подробният устройствен план чрез решение на Общинския съвет. Много съветници обаче са против предложението.
Необходимо е инвестиционният проект да е съгласуван и с Министерството на културата, тъй като територията е контактна с паметник на културата.

Сегашният паркинг на хотел България

Инж. Груд Илиев, ръководител на екипа поясни, че са обследвани различни възможности за достъп до паркинга, но най-ефикасната, предвид тесните улици в района, е откъм фасадата на сградата. Една част от съоръжението ще попадне под самия хотел, а друга под площада в центъра на града. Ще бъдат запазени настоящите паркоместа, ще има място и за паркиране на автобуси. Предвижда се паркингът да е на едно ниво, тъй като проучване на хидрогеолог е показало, че на голяма дълбочина има сериозни количества подземни води.

По време на обсъждането архитект Красимир Джеджев, автор на проекта за реконструкция на хотела поясни, че още при проектирането е обмисляна възможността за подземен паркинг. Тогава са предвидени и възможните връзки със съоръжението. Зам. кметът Чанка Коралска допълни, че наистина са водени предварителни разговори с инвеститора, но сега се обсъжда, защото вече има подробности около проекта.

Предвижда се надземната част да остане публична общинска собственост. Според Живко Димитров от Общинско предприятие „Общински имоти“ има две възможни процедури за терена. Едната е да се учреди право на дострояване на хотела с подземен паркинг. Другата възможност е – концесия. При нея на инвеститора ще бъде възложено да построи и да управлява подземния паркинг за срок, определен от Общинския съвет.

Предвижда се строежът на подземния паркинг да бъде изпълнен за по-малко от една година.

Проектът е на новия собственик на хотел „България“ – „България хотел мениджмънт АД“, част от „ЕМ ВИ ЕФ Холдинг“ АД, чийто представител е Даниел Лечев.

За и Против проекта

„Не можем да спрем бъдещето и аз приветствам инвеститора и Община Бургас. В много модерни градове паркинги се правят именно под земята и под сгради“, коментира общинският свъветник от БСП Йордан Георгиев. Според него с изграждането на паркинга ще бъде решен проблемът с паркирането на живеещите в района.

В подкрепа на паркинга се обяви и общинският съветник от БСП Павел Маринов.

Проектът беше защитен и от общинския съветник от ГЕРБ Красимира Маркович.

От такъв паркинг има нужда, каза и туроператорът Евелина Пулева.

В района се намира Арменската църква, както и монументът на спасителите на евреите. Алберта Алкалай от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“ постави въпроса дали монументът ще бъде преместен. Против това се обяви журналистът Асен Йорданов. „Преместването му е невъзможно, защото то е преминало редица обществени и законови процедури и ние ще водим и съдебни дела“, посочи той. Поетът Недялко Йорданов сравни проекта за новия паркинг, с вече изградения на площад „Св. св. Кирил и Методий“. Тогава при дейностите се напука сградата на катедралния храм, намиращ се в близост.

Част от зелените площи в района.

Камарата на архитектите в Бургас също се обяви категорично против инвестиционното намерение. Архитект Костадин Христов посочи, че подобно обсъждане се прави при предварително представен проект, а не върху няколко снимки. „Градината не може да се защити и е най-лесно да планираме един подземен паркинг“, обясни той. Според него може да се намерят други решения за осигуряването на паркоместа в района. „Нашето мнение е категорично, че не трябва да засяга градската градина. Не са толкова много зелените площи в центъра на града, за да се лишаваме с лека ръка от тях. Едно застрояване под тях просто ги унищожава“, допълни той.

В отговор на притесненията, ръководителят на проектантския екип заяви, че подземното съоръжение ще свършва на около 10 м. от Арменската църква и опасност за нея няма да има. По отношение на зелените площи, според инвеститорите, засягането на градинката ще е минимално и касае не повече от 20 % от съществуващата растителност в района: ще бъдат засегнати 7 малки дръвчета и един смърч. По думите на проектантните озеленяването в района ще бъде увеличено, като бъдат засадени повече дървета.

Предложението на „Средна Европейска Класа“ е следващото обсъждане на проекта да се проведе на 23 януари.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!