BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Прокуратурата поиска проверка на частните резиденции в природен парк „Витоша“

Снимка: prb.bg

Прокуратурата обяви, че е поискала проверки на цялата т.нар. „Вилна зона Витоша“. Върховна административна прокуратура (ВАП)  посочва, че е сезирала и дирекцията за строителен контрол, и кмета Фандъкова да извършат „спешна проверка на място и по документи на така наречената „Вилна зона Витоша“. Прокуратурата посочва, че повод за преписката са медийни публикации, в които се споменава, че е вероятно в редица от имотите да са извършвани съществени преустройства или че някои са в изключително занемарено състояние.

В средата на юни „Капитал“ публикува разследване със заглавие „Вилна зона „Витоша“ за собствеността и състоянието на някогашните хижи и почивни станции в планината, превърнати след края на комунистическия режим в частни резиденции. Малко след излизането на публикацията Върховна административна прокуратура (ВАП) възложи на строителния контрол проверка за една от вилите – „Аглика“ на Васил Божков.

Днес ДНСК съобщи, че е установила незаконни сгради в имота.

Дневник припомня, че вилата, бивша резиденция на комунистическия диктатор Тодор Живков, е приватизирана през 1997 г. от банкера Емил Кюлев, а през 2015 г. неговата вдовица Весела Кюлева я продава на Божков. Съсед на укриващия се в Дубай бизнесмен в планината е депутатът от ДПС и издател Делян Пеевски, чиято фирма притежава бившата почивна станция на Полиграфията. На Витоша имоти, някога били държавни почивни бази, имат и Тодор Батков, Калин Пешов („Главболгарстрой“), Румен Гайтански-Вълка, Красимир Гергов и др. 

Според днешното съобщение на прокуратурата, проверката следва да установи спазват ли се всички нормативни изисквания на Закона за устройството на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.

Следва да бъде проверен поотделно и комплексно строителният процес по евентуално извършвани преустройства, да се проведат огледи на място, като се отразят и данните за статут на терена, право на собственост или на строеж, влезли в сила кадастрални, общи и подробни устройствени планове, да се проследи целият инвестиционен процес с всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж, ако има такова, с изискванията на нормативните актове.

Кметът на Столичната община следва да организира и проведе незабавна проверка на място и по документи на посочените в публикацията като занемарени сгради. Ако бъдат установени данни за престъпления от общ характер следва да се предприемат действия по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!