BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проследяването на телефоните на карантинираните е противоконституционно


Снимка: pixabay.com

Проследяването на телефоните на хора, които не спазват задължителна карантина, е обявено от Конституционния съд за противоречащо на основния закон. Решението е прието с 10 гласа, а двама от съдиите са били с особено мнение. Контролът чрез мобилно устройство беше въведен  през пролетта с промяна в Закона за електронните съобщения.

Конституционният съд е сезиран от 63 депутати от „БСП за България“ с мотив, че с промените, които ще продължат да действат и след въведеното на 13 март т.г. извънредно положение, се отваря широко вратата за злоупотреби и възможност за масово проследяване на голям брой хора.

С текстовете беше предвидено, че данните, с които се установяват ползваните клетки от мобилните телефони, трябва да се пазят 6 месеца и „за нуждите на принудителното изпълнение на задължителната изолация и болничното лечение на лица по Закона за здравето, които са ги отказали или не ги изпълняват“.

Тогава сред мотивите да се разреши подобно правомощие бе това, че по този начин ще се ограничи разпространението на заразата от хора, които не спазват карантината.

Достъп до тази информация получиха няколко дирекции в МВР с право да я получат  незабавно и едва след това да уведомят съда.

Адвокати и правозащитни организации обявиха тогава, че това ограничение е незаконно и погазва правата на гражданите, особено по време на извънредно положение, когато съдилищата също работят извънредно, а за изискваните данни не се дава предварително съдебно разрешение.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!