BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Протест на журналистите от Радио Пловдив

Снимка: Радио Пловдив

Журналистите от Радио Пловдив публикуваха в Интернет страницата на медията отворено писмо и протестна декларация с настояване за „справедливо и адекватно разпределение на бюджета между националните и регионални програми, повишаване на бюджета на Радио Пловдив и финансово обезпечаване на неговия екип.“ Те изразяват своето несъгласие с финансовата политика на националното радио. Като част от протестните им действия, съдържанието на уеб страницата на Радио Плодив не се обновява от 19 декември м.г.

„Скъпи наши слушатели и читатели, както сте забелязали, интернет страницата на Радио Пловдив не обновява съдържанието си от 19.12.2019 година. Отлаганите дълго време финансови въпроси и натрупаните от това проблеми доведоха до вземането на тежкото за нас решение да спрем публикациите.“ С това започва писмото на екипа на БНР в Плодив. То е адресирано до директорите на Радио Пловдив и на БНР, до управителния съвет на националното радио, кандидатите за директори на БНР и Съвета за електронни медии.

Екипът на Радио Пловдив разкрива, че през 2019- та година радиото не е получило допълнително финансиране за отразяване на важната за Пловдив и региона година (ред.бел.: През 2019 година Пловдив беше Европейска столица на културата), но въпреки това събитията са били отразявани в пълен обем по всички канали на радиото. В края на годината екипът в Пловдив не е получил и допълнително материално стимулиране, за разлика от другите програми на БНР, поясняват журналистите. Финансовите си възнаграждания те определят като все по-близки до минималната работна заплата за страната, което според екипа не отговаря на квалификацията, задълженията, отговорностите и свършената работа.

Според пловдивските журналисти, това за пореден път е показало драстичен дисбаланс при финансирането на отделните програми без ясни критерии и аргументи.

Екипът на пловдивската програма на БНР счита, че отговорността за случилото се размива между местното и национално ръководство на радиото.

„След водени разговори и с двете страни и след липсата на конкретна информация и поети ангажименти до 7-ми януари, какъвто срок бяхме дали за отговор, сме принудени да обясним пред аудиторията си нашите действия“, пише в писмото.

Пловдивските журналисти настояват за „справедливо и адекватно разпределение на бюджета между националните и регионални програми, за повишаване на бюджета на Радио Пловдив и финансово обезпечаване на неговия екип.“

Те определят това като задължително условие, за да продължат да изпълняват в цялост и пълно професионалните си задължения, което до момента са правили без средства, водени от професионалните си стандарти и убеденост, че така разширяват аудиторията си. 

Тази наша мисия досега изпълнявахме на добра воля, време е да поискаме професионализмът ни да бъде оценен финансово, пише в заключение в декларацията, приета единодушно на общо събрание на екипа на Радиото.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!