BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Работещи в БНР изразиха недоволство от исканата оставка на генералния директор


Работещи в различни звена на Българското национално радио изразиха недоволството си от поисканата от СЕМ оставка на генералния директор

на медията Светослав Костов. Акцията си пред сградата на БНР те определиха като проява на подкрепа за Светослав Костов и искане да му бъде даден шанс да реализира концепцията, с която спечели конкурса за генерален директор преди два месеца, т.е. да му бъдат дадени 100 дни толеранс, предаде националното радио.

Протестиращите са зявили в своята позиция, че членовете на СЕМ са приели едностранчиво фактите за ситуацията в БНР и те искат ясни критерии за поисканата оставка на Светослав Костов, защото иначе, според тях, националното радио ще се дестабилизира.

„Никой не ни чу, и точно затова сме застанали тук, защото искаме да ни чуят. Нашите искания – да не се прибързва с тази оставка, защото това само ще задълбочи конфликтите.“, заявяват протестиращи в ефира на националното радио. Според тях трябва да се изчакат резултатите от проверките в радиото.

На извънредно заседание на 27-и септември Съветът за електронни медии даде едноседмичен срок на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов да подаде оставка. В противен случай, в седмицата между 7 и 11 октомври, на свое редовно заседание СЕМ ще започне процедура за предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР. Това се случи след изслушване на журналисти от радиото, по време на което бяха представени конкретни случаи и факти, касаещи опит за натиск върху водещи, репортери и редактори в националното радио.

За безпрецедентното спиране на ефирното излъчване на програма „Хоризонт“ на БНР за около 5 часа на 13 септември т.г. бяха назначени редица проверки и комисии, а Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) връчи на БНР акт за установяване на административно нарушение, като глобата предвидена за него в закона е от 10 хил. до 100 хил. лева. Редица български и чужди неправителствени организации призоваха да бъде защитена независимостта на обществените медии в България.

Генералният директор Светослав Костов обяви, че няма намерение да подава оставка, като определи случващото се като саботаж срещу радиото. Според Костов, СЕМ бил използван като рупор „за едни недоказани твърдения, за едни откровени лъжи и за неистини“.

Кризата в БНР започна след като новото ръководство на радиото се опита да свали от ефир водещата Силвия Великова, а непосредствено след това спря излъчването на програма“Хоризонт“ за първи път в историята на радиото.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!