BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Репортери без граници“: Свободата на пресата да бъде централна тема преди следващите парламентарни избори


Бойко Борисов
Снимка: Профил във Фейсбук

Базираната във Франция неправителствена организация „Репортери без граници“ обяви днес съдържането на предложение за подобряване на медийната среда в България, което е било направено на премиера Борисов през март т.г., но до момента е останало без внимание от негова страна. Това съобщиха днес от организацияна в публикувана позиция. Основната цел на предложението е била свободата на медиите в България да се стане централна тема в предизборната кампания преди предстоящите парламентарни избори.

„С оглед на демонстрираната липса на интерес за приоритизирането на свободата на словото, “Репортери без граници” отправя предложение за създаване на независима и плуралистична национална комисия, която да превърне въпроса за свободата на медиите в основен по време на следващата кампания за парламентарни избори”, се казва в публикуваното съобщение.

От „Репортерти без граници“ съобщават също, че въпреки обещанието си, премиерът Бойко Борисов не е предприел никакви действия за подобряване на медийната среда в България. От организацията посочват, че още през март т. г. до кабинета на Борисов е била изпратена пътна карта за подобряването на свободата на пресата в страната, но реакция по нея няма и до този момент.

„За съжаление българското правителство демонстрира явна липса на интерес към подобряване на свободата на печата и зачитането на международните си задължения“, каза Павол Салай, ръководител на бюрото за Европейския съюз и Балканите на „Репортери без гранци“ по време на международна конференция, организирана на 12 октомври в София от информационния сайт Euractiv .

„Въпреки че свободата на печата е заложена в конституцията, България рискува да се превърне в държава, l която няма кой да я упражнява“, е казал още Салай, призовавайки българските журналисти, да се мобилизират, за да станат проблемите им обект на голям обществен и политически дебат преди парламентарните избори следващата пролет.

Според „Репортери без граници“ предложената национална комисия трябва да получи задачата да изготви конкретни препоръки, за подобряване на следата за работа на медиите. Предлага се тя да бъде оглавена от известен правозащитник, а нейни членове да бъдат български и международни експерти. Друга идея е мандатът на комисията да включва законови гаранции за свободата на пресата, регулации за електронните медии, правото на конфиденциалност на източниците, концентрацията на медийна собственост, разпределението на средствата за реклама и др.

В публикувана позиция на „Репортери без граници“ са припомнени и думите на заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова, казани по време на конференцията за свободата на медиите, която се състоя в София на 12 октомври. Тогава тя заяви, че до края на годината Дирекциите на Европейската комисия отговарящи за държавните помощи и обществените поръчки, ще проучат начина, по който правителството и структурите му, разпределят реклама и европейски средства към български медии.

В момента несправедливото и непрозрачно разпределение на българските и европейските фондове се използва като политически инструмент за заглушаване на критични журналисти и независимите медии. Този проблем, както и съдебният тормоз, липсата на прозрачност за собствеността на медиите и като цяло слабото зачитане на върховенството на закона бяха определени от участниците в конференцията като основни проблеми за свободата на пресата в България.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!