BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

РИОСВ: Изсичането на дървета в къмпинг „Градина“ е незаконно (видео)

Прокуратурата и Община Созопол също ще проверяват случая.

изсечените дървета в къмпинг "Градина"

изсечените дървета в къмпинг "Градина"

Снимка: Фейсбук/ Плаж къмпинг Градина

Извършената сеч на територията на къмпинг „Градина“, община Созопол е в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) в Бургас.

Отсечените и повалени дървета от вида черен бор, са в имоти, частна собственост на юридическо лице. Те не попадат в границите на защитена територия, но са в територия на две защитени зони от мрежата НАТУРА 2000 – защитена зона „Бакърлъка“ за опазване на дивите птици и „Плаж Градина – Златна рибка“ за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, твърдят от инспекцията.

Оказва се, че през февруари м.г., дружеството е заявило намерението си за извършване на сеч, като е внесло горско-стопанска програма, но тази процедура е била отменена поради недопустимост с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие. Решението не е обжалвано, влязло е в сила и става задължително за спазване от собственика и всички контролни органи, поясняват от РИОСВ.

За извършената сеч на извършителя ще бъде наложена административно-наказателна мярка. От бургаската екоинспекция уточняват, че към момента е известен собственика на имотите, но не е известен извършителя на нарушението. Затова и ще се обърнат за съдействие към полицията и Изпълнителната агенция по горите. На собственика на имотите ще бъде дадено предписание за преустановяване на дейността.

За отсичане на дървета без редовен документ, виновникът се наказва с лишаване от свобода до 6 години и с глоба от 1000 до 20 хил. лева.

За изсичането на дървета в къмпинг „Градина“ сигнализира в социалните мрежи Мария Вълева на 20 февруари т.г.. Тя публикува снимки и видео в страницата на Плаж къмпинг „Градина“.

След медийните публикации за незаконна сеч на територията на къмпинг „Градина“ Окръжната прокуратура в Бургас се е самосезирала и е разпоредила проверка. В нея ще участват и представители на Регионалната инспекция по околна среда и води в Бургас, и на Община Созопол, съобщиха по-късно днес от прокуратурата.

В хода на проверката, която трябва да приключи за 3 дни, ще трябва да бъдат установени характерът на извършеното, както и има ли разрешителни.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!