BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Руският учен Виктор Григорович през 1845 г.: Габровци са енергични и общителни хора

Руският учен Виктор Григорович посещава Габрово на  30 юни (12 юли по нов стил) 1845 г. Продължаваме да представяме откъси от книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” на Момчил Цонев и Даниела Цонева, част от историческата поредица „Габрово – живият град“. В нея е публикуван и анализиран и текстът, който Григорович посвещава на впечатленията си от Габрово, неговата архитектура, природа, поминък и образование.

Стопанското и културно развитие на българите, както и самостоятелните им въоръжени действия срещу османската власт през 30-те години на ХIХ век засилват стремежите на великите сили, в т. ч. и на Русия, към културно-политическо влияние над тях. Интересът на  Русия към българското население се изразява  в насочване на славистичната научна мисъл към изучаване на българската история, език и култура.

Един от руските учени, които предприемат изследователско пътуване в българските земи през 19 век, е  Виктор Григорович, посетил и Габрово през 1845 г. Като един от изявените руски слависти, професионалните интереси на професора по история и литература на славянските народи са в областите на средновековната литература и старобългарския език.

В търсене на средновековни ръкописи Виктор Григорович  предприема през 1844-1845 г.  научна експедиция  из европейските владения на Османската империя. Чрез описание на балканските земи на империята, руският славист създава един от най-ценните текстове за историята и културата на възрожденските българи. Пътеписните бележки на Виктор Григорович са публикувани в „Очерк за пътешествието ми  из Европейска Турция“, който е издаден през 1849 г. (по други данни е издаден за първи път през 1848 г. в кн. III на „Ученые записки Казанского университета“). Езикът, историята и народопсихологията на българите, демографският  и етнически облик на българските селища, българските училища са сред основните теми в текста. Включена и е информация  за откритите  от учения  старобългарски ръкописи, монети и надписи. В. Григорович търси ръкописи дори в габровските църкви.

Благодетелят на  Габровското училище Николай Ст. Палаузов кани Григорович на обед в Одеса. На срещата им, която се състои около 19 (31) август 1844 г., Палаузов препоръчва на Григорович да посети и Габрово. За гостуването му са уведомени габровските първенци и учители.   При посещението си в Габрово на  30 юни (12 юли по нов стил) 1845 г. Григорович се среща с Николай Христофорович  Палаузов и Васил Рашеев, които като пратеници на Васил Априлов и Н. Ст. Палаузов по това време са  в родното отечество. Двамата са с мисия да проучат актуалното състояние на училището и да изготвят мерки за бъдещото му развитие.

Виктор Григорович във възрожденско Габрово

„Габрово е разположено в долина, през която тече река Истра, или Янтра  и рекичките Синкевица и Лапушница. То е застроено доста правилно, има много големи къщи, три каменни моста, три църкви, голямо училище, а наблизо е Соколският манастир…“ – пише Григорович.

Относно административния статут на селището Григорович уточнява, че „поради многочислеността на населението и множеството дюкяни то [село Габрово] заслужава  като че ли да бъде наречено град“. Той търси причинно-следствената връзка между стопанския просперитет и неговото административно положение в пределите на Османската империя.

Металообработването според него е една от характерните за Габрово промишлени дейности – габровци се занимават „с направата на железни и стоманени сечива“. И това не е случайно, защото железарството и ковачеството  са сред първите занаяти, които се развиват в селището още със създаването му. В. Григорович споменава и за бояджийството като основно направление на габровското стопанство и един от най-старите занаяти, организирани в еснаф. То не представлява голям дял от развитието на занаятчийството в Габрово през Възръждането, но посочването му е най-вероятно във връзка с по-разпространената и важна за селището ни  текстилна индустрия.

Според руския славист израз на духа, който превръща Габрово в един от най-големите занаятчийски центрове на възрожденска България е, че габровци са „енергични“ и „общителни“  хора.

Най-голямо внимание в своя пътеписен текст той обръща на еволюцията на Габрово в просветното развитие на възрожденското общество и особеностите в израстването на Габровското школо от средата на 30-те години на ХIХ век, когато  е  неговото начало. Той обогатява разказа си с информация за спомоществователите на училището, които нарича „радетели за просвещението на своето отечество“ и „благодетели“, за първия учител Неофит Рилски и за спецификите на учебния процес. Като училищни благодетели сочи братята Никола, Константин и Димитър Мустакови – габровски търговци в Букурещ, В. Априлов и Н. Палаузов, които към този момент (лятото на 1845 г.) „не жалят значителни средства“ за построяването на нова училищна сграда. Според констатацията  на  Григорович „по своята просторност и снабденост с помагала то [Габровското училище] безспорно  стои на първо място  в списъка на българските училища, въпреки че още не може да се нарече централно“.

Какво още пише Григорович за Габрово, може да научите от книгата „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)”, която може да откриете онлайн от „Български книжици“ ТУК

Ако се интересувате от габровска история, добре дошли сте в новия Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg, както и във Фейсбук страницата за габровска история „Габрово – живият град„.

Книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева може да откриете в книжарниците в Габрово „Том Първи“ и „Златев“,  а в София – в книжарница „Български книжици“ (ул. „Аксаков“ 10, градинката на Кристал), която предоставя възможност и за онлайн покупка:

Купете си книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“ онлайн от „Български книжици“ ТУК

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!