BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Сачева: „Новите условия за подпомагане са на сайта на АСП“. Само че ден по-късно, а сайтът заби


Деница Сачева
Снимка: скрийншот видео от пресконференция на 25.11.2020г.

Критериите за отпускане на месечната целева помощ за семейства с деца до 14-годишна възраст, които учат дистанционно, при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка тази вечер бяха публикувани на сайта на Агенцията за социално подпомагане. Близо два дни, след като социалният министър Деница Сачева препрати родителите към страницата на Агенцията.

Вчера, 25 ноември 2020 г., правителството обяви по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса, а министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обеща помощ за родителите, които по принуда остават у дома. Сачева увери, че условията за подпомагане са достъпни на сайта на Агенцията за социално подпомагане (АСП), но ден и половина по-късно те не само, че не бяха достъпни, а и сайтът на министерството не можеше да бъде зареден. След подадените от „За истината“ въпроси обещаната сутринта на предния ден информация се появи в 17 часа на 26 ноември т.г.

скрийншот от страницата на Агенцията за социално подпомагане

По-рано през деня, при разговор с представител на пресцентъра на Агенцията за социално подпомагане, научихме, че

Условията са разписани, но не могат да се публикуват

докато правителственото постановление, с което се регламентират, не излезе в Държавен вестник. Любезна служителка се ангажира да предостави подробна информация за новите социални мерки, ако изпратим писмени въпроси и го направи в края на работния ден, минути след като информацията все пак беше публикувана на страницата. За незареждащият се дълго време сайт, от АСП обясниха, че това е заради многото хора, които търсят информация (и очевидно не я намират, б.р.).

В неведение са и социалните служители по места.

В дирекциите за социално подпомагане до този следобед нямаха указания какво се изисква, за да се възползват гражданите от новите възможности за подпомагане. Някъде парирали многото обаждания от граждани като ги съветвали да си попълнят заявление, другаде просто ги отпращали. Така ще е до получаването на писмо с указания как ще се прилагат новите мерки, обясни служителка.

Агенцията по заетостта също не предоставяше информация

за схемата за детегледачки, въпреки, че министър Сачева гарантира, че и там имат готовност да действат веднага. Какво точно означава веднага на министерски език, не е ясно. Информация по темата се появи отново по-късно днес.

Актуалността на страницата на образователното министерство пък се създава от информация за споразумение между министерството, ректорите и синдикатите във висшето образование за увеличение заплатите на преподавателите. Споразумението е от 25 ноември – деня, когато бе обявено, че всички деца и млади хора остават до Коледа у дома. Вероятно в образователното министерство са преценили, че този филм вече е гледан и не е необходимо да се съсредоточават върху познат сюжет.

Частичното блокиране на държавата очевидно не е тема

и на екипа, който поддържа сайта на Министерството на здравеопазването. Водеща новина там е изявление на министър Костадин Ангелов от 11 ноември т.г., което уверява: „Имаме достатъчно количество лекарства и на национално ниво, и във всички аптечни складове. Въпрос на логистика е те да бъдат доставени“. Достоверността на тези думи хиляди българи провериха лично. По същия начин от края на месец октомври „до няколко дни“ тръгват и електронните направления за PСR тестове, които все още не се издават от личните лекари.

Текстът на заповедта за частичното затваряне

се чакаше целия вчерашен ден. От пресцентъра на здравното министерство я разпратиха до медиите около 17.30 ч. Дотогава всички се питаха кой ще работи от петък и кой трябва да затвори. Неизяснено остана и откога влизат в сила новите ограничения.

През целия ден информацията дали малките магазини за дрехи и обувки, например, ще останат отворени, бе обект на разсъждания и различни интерпретации на министерските слова. Заинтересованите цитираха министър Ангелов, който по време на сутрешния брифинг обясни, че всичко, което е в заповедта се забранява, което не е в нея е позволено. И понеже нямаше заповед, малките търговци, за които затварям е равносилно на оцелявам, преживяха часове на допълнителни страхове.

Пълният текст на заповедта беше важен и заради още нещо. На брифинга в сряда министърът каза, че влиза в сила от петък вечерта, като натърти на вечер. Сигурно някой му е подшушнал, че вечер е разтегливо понятие и в заповедта недоглеждането бе коригирано с точен час, от който се задействат новите забрани – 23.30 ч. на 27 ноември, т.е. на практика от събота.

И ако посочената от Деница Сачева информация все пак се появи, макар и със закъснение, обещаните данни от икономическия министър затова по какъв начин и с колко ще бъдат компенсирани затворените със заповедта на министъра на здравеопазването бизнеси, които трябваше да бъдат обявени до „няколко часа“, все още не може да се открият.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!