BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Силистренци започват 30-часова блокада на границата


Снимка: страница на събитието във Фейсбук

Блокада на Граничния пункт край Силистра започва от днес в 12 ч. и ще продължи общо 30 часа – до 18 ч. в събота, 21 ноември. Това съобщи председателят на фондация „Човек, природа и здраве“ д-р Недко Белев. Причина за недоволството е преминаването на ТИР-ове през града, срещу което което силистренци вече няколко пъти протестират.

Това ще е поредният, но най-продължителен изблик на гражданското недоволство против преминаването на тежкотоварните автомобили през града в продължение на близо 5 години.

„По този начин ще изразим ясното си желание – всички институции – местни, национални и международни, да започнат да вършат работата си и възможно най-бързо да поправят грешката, за която плащат вече пет години всички силистренци.
Напомняме, че въпреки десетките обещания, особено в предизборни кампании, дадени от властимащите, че проблемът ще бъде решен, вече пета година тежките камиони не спират да тормозят жилищните квартали на Силистра“, пише в призива за участие в протеста, публикуван в социалните мрежи. 

С логистична подкрепа за осигуряване на денонощния протест ще участват и политически формации в града.

На септемврийската редовна сесия на местния парламент е приет едномесечен „ултиматум“ към държавните власти за преустановяване трафика на ТИР-ове в града. 

Последният протест в Силистра е от 27 октомври с участието на всички партии.

Два дни по-късно междуведомствена българко-румънска комисия е трябвало да реши дали да бъде пуснат в действие фериботният комплекс край Айдемир.

Румънските собственици на плавателните средства през реката са декларирали, че са готови корабите им да бъдат пренасочени към него и да обслужват ТИР-овете. Към този момент информация от комисията обаче няма.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!