BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скаутски клуб дава на съд кмета на Шумен заради отказа му да изпълни решение на общинския съвет

Снимките са от последния скаутски лагер на клуб „Мадарски конник“, проведен от 2 до 5 януари т.г. на хижа „Плевен“ под връх Ботев. Ръководството на клуба и доброволци заведоха 70 деца от Шумен и Варна на зимен лагер, наречен „По следите на голямата стъпка – 2020“
Снимка: страницата на организацията във Фейсбук

Скаутски клуб „Мадарски конник“ завежда дело срещу кмета на Шумен Любомир Христов заради отказа му да изпълни решение на общинския съвет за финансиране на организацията. Това съобщи общинският съветник Добромир Драев, създател на клуба преди 11 години и активен доброволец в работата с децата – скаути.

Кметът Христов отказва да преведе средства за издръжката на скаутския клуб, въпреки че за това има взето решение от общинския съвет още през лятото на 2019 г., а впоследствие решението беше потвърдено като законосъобразно и от Административния съд.  През юни миналата година местният парламент гласува финансова подкрепа от 14 хил. лв. за скаутския клуб, който е сред най-големите младежки неправителствени организации в Шумен и обхваща в редовни седмични занимания над 100 деца. 

От учредяването на клуба преди 11 години, скаутите винаги са били подкрепяни от общинската власт в Шумен, независимо от политическата принадлежност на кметовете и управляващото мнозинство.  За първи път през 2019 г. кметът Любомир Христов /ГЕРБ/ оспори начина на финансиране на клуба и отказа традиционната годишна подкрепа за децата-скаути.  Тук е мястото да посочим, че създателят на скаутския клуб Добромир Драев беше най-яростния критик на кмета Христов през изминалия мандат и решението на градоначалника за орязване на финансирането беше изтълкувано от много шуменци като отмъщение и разчистване на сметки на гърба на децата. Въпреки съпротивата на кмета Христов и на съветниците от ГЕРБ, през юни 2019 г. останалите партии в местния парламент сформираха мнозинство и гласуваха за отпускане на парите на скаутския клуб.  Решение, което не е изпълнено и до днес. 

Първо областният управител Стефан Желев върна решението за преразглеждане в общинския съвет, а след като местният парламент го одобри повторно, Желев оспори решението в съда като незаконосъобразно.  В края на ноември Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на областния управител и постанови, че решението на общинския съвет за финансиране на скаутския клуб е законосъобразно.

Съвсем резонно беше да се очаква, че съдебният акт ще принуди кмета Любомир Христов да изпълни решението на местния парламент. Но нищо подобно не се случи. Годината приключи в пълно мълчание и бездействие от страна на Общината.

Затова общинският съветник Драев зададе писмен въпрос към кмета какво се случва с парите за скаутите. И е получил отговор, че средствата няма да бъдат отпуснати. „С писмо от 3 януари 2020 г. кметът на община Шумен ми съобщава, че няма да изпълни двете решения на Общинския съвет за финансиране на скаутския клуб със сумата от 14 хиляди лева.  Всичко това се случва, въпреки решението на Административния съд в Шумен, който постанови, че решението на Общинския съвет е законосъобразно и кметът на община Шумен е задължен да го изпълни“, заяви Драев.

В писмото си кметът Христов посочва като причина за отказа липсата на изряден, според него, финансов отчет за работата на скаутите през последната година, макар че организията има подадени отчети в законовия срок. „Мотивите на кмета са напълно несъстоятелни, тъй като клубът вече е внесъл два отчета, при това изготвени по Националния счетоводен стандарт и в съответствие със сключения с Общината договор“, заяви Добромир Драев. И допълва, че скаутският клуб се е отчел по начина, по който го прави вече 10 години. Ако Общината е имала претенции, е трябвало да ги предяви още при представянето на отчета, а не да иска нещо със задна дата, изтъква общинският съветник.  Кметът обаче използа отчета като формален повод да спре финансирането, тъй като в решението на общинския съвет е записано, че скаутският клуб ще получи парите след преглед на отчетните документи за тяхната законосъобразност.

Междувременно одитор от Общината прави две проверки на отчета на клуба и излиза с две различни становища – първо, че документите са законосъобразни, а после, че организацията не трябва да се финансира два пъти за една година. „Не е в правомощията на одитора да решава кой и как да се финансира, това се определя от общинския съвет. Единствената задача на одитора е да постави дали отчетът на клуба е законосъобразен“, коментира по този повод Драев и ще иска обяснение от одиторите на кметската администрация как са успели от едни и същи документи да постигнат два различни крайни резултата.

Вчера управителният съвет на скаутския клуб взе решение да заведе дело срещу кмета на Шумен заради отказа му да изпълни решението на общинския съвет и щетите, които нанася на организацията.  „Както се вижда от поведението на кмета, клубът ще има подобни проблеми и през тази година, а липсата на финансова подкрепа ще доведе до намаляване на дейностите или до спиране на организацията“, каза Добромир Драев.  Затова родителите на децата – скаути и съмишлениците на клуба са готови да се борят с шуменския градоначалник в съда. Тяхното мнение беше изразено от общинския съветник Бисерка Йовчева, която написа във Фейсбук: „Кметът не подкрепя скаутите, защото Добромир Драев не е достатъчно „послушен“ и по този начин децата стават заложници на политически интереси, което е грозно!“

А самият Драев заяви, че след приключване на делото ще поиска да се заведе регресивен иск срещу Любомир Христов, така че той да поеме лично съдебните разноски. „В момента кметът може да си прави каквото иска, защото той няма да понесе никаква икономическа санкция от действията си, съдебните разноски ще бъдат платени от бюджета, т.е. от джоба на всички данъкоплатци“, коментира Добромир Драев.

Но до изхода от следващото дело, сагата със скаутите на Шумен продължава из съдебните зали и през 2020 година.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!