BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

След втората ваксина може да получите Сертификат за COVID-19 имунизация


ваксиниране

ваксиниране

Image by DoroT Schenk from Pixabay

Министерството на здравеопазването (МЗ) съобщи, че след приложена втора доза от ваксината всеки ще може да получи сертификат за извършената имунизация срещу COVID-19.

Притежателите на КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да влязат в пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg , меню „АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО“, подменю „МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ“ и след успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „ИМУНИЗАЦИИ“.

При следването на тези стъпки обаче в момента не всеки потребител успява да влезе до етапа, в който системата изисква прилагането на сертификат. От здравното министерство увериха, че тази функционалност работи.

Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Снимка: Министерство на здарвеопазването

От МЗ припомнят, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света, уверяват експертите в здравното министерство.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!