BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Служители на Агенцията по храните в Пловдив са обвинени за взет подкуп


Снимка: пресцентър прокуратура

Пловдивската Окръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу двамата служители на Областната дирекция по безопасност на храните (БАБХ) в Пловдив, които през лятото бяха задържани за поискан и взет подкуп във вид на пари и хранителни продукти.

По данни на обвинението, разпространени днес, инспекторите поискали 1000 лева от фермер от пловдивското село Искра, за да не му съставят акт за административно нарушение.

Фермерът трябвало да бъде санкциониран, тъй като смесил стадото си от кози с животните от друго стопанство, без да уведоми съответния отдел на агенцията, каквито са правилата. Служителите на агенцията, обвинени от прокуратурата, научили за тези действия и решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. На място обвиняемият инспектор от агенцията констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ. При последвала среща със собственика на фермата, обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

Пострадалият приготвил две чанти с мляко, сирене, извара и кашкавал, като бил инструктиран в едната да остави и парите.

Подкупът приел единият от служителите на Агенцията по безопасност на храните на бензиностанция край Първомай. По-късно той бил арестуван.

По информация на прокуратурата, при обиск в дома на единия от инспекторите били открити над 17 хил. лева, а на другия – 2 700 лева, които са били запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 хил. лева, както и лишаване от права.

По отношение на двамата служители е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ от по 3 хил. лева, уточняват от прокуратурата.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!