BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Старите гори на България се състезават за европейската награда „Натура 2000“

България е сред 27-те финалисти за европейската награда „Натура 2000“, като нашата номинация е инициативата за опазване на старите гори у нас. Гласуването продължава до 15 септември. Целта на наградите „Натура 2000“ е да се насърчат и отличат най-успешните постижения в управлението на защитените зони от мрежата „Натура 2000“, споделят от парк „Българка“.

Страната ни е впечатлила журито с усилията на лесовъдите и природозащитниците, и политиките на държавата, насочени за защита и за подсилване значението на обществените и екологични функции на горите и в тази връзка обявяването на 109 хиляди хектара от горските територии като гори във фаза на старост. Площта на обявената територия е два пъти по-голяма от общата площ на резерватите в страната. Тези гори са обявени със заповед на министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г. със специален статут, като се прилагат съответни режими за стопанисване, с цел поддържане на определени структури и елементи на екосистемите, както и създаване възможност за динамика и развитие на насажденията до „гора във фаза на старост“. По този начин България е една от първите страни, която изпълнява своите задължения и отговаря на европейските директиви за местообитанията, с което гарантираме поддържането на благоприятен природозащитен статус за отделните видове местообитания в защитените зони по Натура 2000.

Някои общини в България – Ботевград, Севлиево и Кюстендил, последваха примера на държавата и обявиха част от общинските гори като гори във фаза на старост за опазване. Това стана възможно и благодарение на двугодишните теренни проучвания за картиран на старите гори – общинска собственост, осъществени по проект на WWF. Габрово Daily вече отрази тази новина.

Може да гласувате за българската номинация тук. 

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!