BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Столичният кмет прехвърли вината за фаталния инцидент на ЧЕЗ

Оголен кабел уби 16-годишно момче на тротоара. в центъра на столицата

Столичният кмет Йорданка Фандъкова подобно на горещ картоф прехвърли изцяло вината на ЧЕЗ за присъединяването на фаталната будка, край която ток уби 16 годишно момче в столицата, съобщава „Медиапул“.

На извънреден брифинг Фандъкова посочи, че ЧЕЗ е присъединил будката  на базата на хвърчаща бележка от 2011 година.

„Кабелът, който се предполага, че е станал причина за смъртта на детето води до един от обектите, който е на територията на болницата. Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електрическа енергия. Договорът е за присъединяване. Тук, наистина има много въпроси към „ЧЕЗ Електроразпределение“, защото договорът е сключен на база на една хвърчаща бележка. Тази бележка е издадена през 2011 година със запетайка от главния архитект на район „Триадица“, уточни Фандъкова.

Тя припомни, че твърденията на ЧЕЗ бяха, че дружеството не носи отговорност след електромера, но в самия договор се казвало, че за да се подаде електричество, следва да има няколко документа. „Единият от тях е документ за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения. Вторият, обърнете внимание, е документ за въвеждане в експлоатация на обекта.“, добави Фандъкова.
След това тя подчерта, че за нито един от тези павилиони няма документи за въвеждане в експлоатация, но въпреки това ток е подаван и е подаван до днес, докато е разпоредено подаването да бъде прекъснато, за да се обезопаси целия терен.

Тя попита риторично как така ЧЕЗ подава напрежение на незаконен обект, как така район Триадица подава информация за обект, който е напълно незаконен.

Наред с това Фандъкова посочи, че има нарушения в поставянето и експлоатацията на всеки един от обектите на тротоара пред болница „Свети Иван Рилски“. За нито един от тях няма издадено удостоверение за въвеждане в експлоатация. Напълно незаконни са и обектите в двора на болница „Свети Иван Рилски“. Тези данни бяха изнесени още във вторник от Столична община.

„Те са поставени с документи от Район Триадица. За два от тези обекти, на тротоара, районната администрация е провела конкурси и взема наеми от тях. За нито един от тях няма издадено удостоверение за експлоатация, съобщи Йорданка Фандъкова. „Другите два обекта в двора на болницата – също са напълно незаконни. Няма одобрени схеми за поставяне, няма схеми за въвеждане в експлоатация“, каза кметът.

Още във вторник стана ясно, че през 2018 г.  район „Триадица“ е установил, че обектите са незаконни и Столична община чрез “Общински строителен контрол” е започнал процедура по премахването им като незаконни, която все още не е завършена. 

Кметът на София за първи път посочи причините, защо 3 години процедурата не е завършена. „Твърденията на район „Триадица“ са, че не са получили отговори от болницата и от областния управител, но мнението на нашия експерти е, че такива отговори не са били нужни, за да се продължи процедурата по премахването. Фандъкова увери, че спешно е изпратила писмо до район „Триадица“ за бързо приключване на процедурата и издаване на заповедите за премахване. За обектите на тротоара главният архитект е издал констативни актове за премахване, увери още тя.

По-рано сутринта общинският съветник Борис Бонев от  „Спаси София“ посочи, че наемът за месец от будка е 100 лева.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!