BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Стотици хиляди левове са източени през болницата в Раднево

Прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) започнаха разследване за източване на средства от МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ в Раднево. От ДАНС вече са иззели цялата документация от общинската болница.

Сигналът за двойно счетоводство и злоупотреба със стотици хиляди лева е подаден от кмета на общината Теньо Тенев. Пред „За истината“ той потвърди, че работещите в болницата не са получавали заплати от ноември миналата година. Хората обаче дълго време не смеели да информират общинския съвет за подозираните от тях злоупотреби, защото се страхували за работните си места. Според тях няколко души от лечебното заведение демонстрирали начин на живот, който те не могат да поддържат с официалните си заплати.

Всяка година общината привежда на болницата около 700 хиляди лева

или средно по 50-55 хиляди лева месечно, предназначени за покриване на текущи разходи за вода, ток, ремонтни дейности, без да могат да се използват за заплати и осигуровки. По думите на кмета болницата поддържа трудно „второ ниво“, за което трябва да има определен брой лекари и медицински персонал и няма необходимата заработка, за да покрие заплатите им. А осигуровки не били плащани цяла година. До 2017 година лечебното заведение е имало 170 хиляди лева дългове, сега общият им размер е достигнал между 1-1.5 млн. лева.

Дали в болницата е действала престъпна група,

ще каже разследването. Управителката – доктор Мая Узунова е назначена след конкурс с договор от Общинския съвет в Гълъбово (принципал на болницата) и заплата около 3000 лева. Тя отказа отговор на всички въпроси на медията ни с мотива, че е започнало разследване, на което тя оказвала пълно съдействие. Но странно защо не е отстранена от поста си, за да не му попречи. От изявлението на кмета разбрахме, че тя е предоставяла често своите отговорности, печата на болницата и печата на подписа си, нотариално заверен, на Марта Стефанова, която е водила счетоводството и цялата документация на лечебното заведение. Същата и още няколко души от персонала всеки месец си раздавали под формата на допълнително материално стимулиране (ДМС) хиляди левове, в последните месеци сумата на някои ДМС-та достигала до 10 хиляди лева. Изготвяни са и фалшиви граждански договори, през които са извършвани кражбите за стотици хиляди левове, твърди Теньо Тенев.

Каква е отговорността на принципала?

На този въпрос разследването също трябва да даде отговор. Теньо Тенев заяви пред медията ни, че някои съветници от опозицията се опитвали да му прехвърлят вина, но според него общината няма контрол върху приходите от РЗОК и заплатите на персонала, както и от отделението за долекуване, в което пациентите заплащали 50 на сто от разходите за престоя си. Два пъти годишно ръководството на лечебното заведение се отчита пред ОбС с платежни нареждания за 700-те хиляди лева, приведени от общинския бюджет, но общият размер на разходите на болницата достига 2.4 млн. лева, твърди Теньо Тенев. Липсват отчети и към доставчиците.

„Сблъскахме се с огромна наглост, самочувствие и подигравка с персонала,

който е вече месеци без заплати“, коментира градоначалникът. Според мълвата Марта Стефанова и мъжът, с който съжителствала, не са в града, някои твърдят, че дори са напуснали страната.

Сигналът за злоупотреба в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ е подаден в прокуратурата на 12 февруари. Разследването започва сега, предстоят разпити, изготвянето на експертизи, проверки на цялото досие на болницата, в РЗОК, община Раднево и пр. Обвинителни актове и присъди – следват…

Болниците в Раднево и Гълъбово имат и специфичната функция да поемат спешни случаи при трудови злополуки или произшествия в мините и централите от комплекса „Марица изток“.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!