BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдбата на стара сграда обедини гражданите в Бургас

  • Стара сграда в Бургас изправи едни срещу други бизнес, министерство и гражданите.
  • До този момент Бургас не е бил така единен за запазването на архитектурен паметник.

Старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“ в Бургас и новата (вдясно).
Снимки: Петя Михова

Граждани в Бургас организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация. Тогава част от гражданите започнаха да се организират в социалните мрежи и искане да се запази старата сграда.

 „Реших, че трябва да покажем мнението си по въпроса, тъй като тези сгради са над 110 – годишни и са част от историята на града и не би трябвало да бъдат събаряни. Според мен те имат историческа културна стойност. Ако бъдат съборени на тяхно място ще има нова висока сграда, като всички останали на площад „Тройката“. Ще запушат самия площад, което според мен няма да е красиво както за гражданите, така и за туристите, които всяка година посещават града“, посочи организаторът на недоволството Александра Абаджиева.

Според гражданския активист Митко Иванов, няма град в Европа в който да не се отделя

специално внимание за опазването на архитектурното наследство.

„Градът трябва да се развива. Затова те строят своите молове не на централния си площад, в случая „Тройката“, а извън града. Там има пространства за паркинг. Там се създават новите жилищни сгради с прекрасна и развита инфраструктура. Никой нормален град не строи молоподобни сгради в центъра си, камо ли на площада си“, посочи той.

Според Иванов не трябва да се поставя акцент само върху действията на собственика, а върху политиката на Общината и държавата.

„Местната администрация е одобрила ПУП, който позволява 9 етажна сграда. Архитектурната общност навремето е пропуснала този момент. Не чух нито веднъж тя да е взела отношение по казуса, което е доста странно. Градската управа и архитектурната общност, мисля, че са тясно свързани с казуса“, обясни Иванов. 

Тази вечер бургазлии се събраха на знаковия площад „Тройката“, за да защитят архитектурното наследство на града.

Той подчерта, че до този момент гражданите в Бургас никога не са реагирали толкова единно по отношение на запазването на архитектурен паметник.

„Мисля, че няма друга сграда която едновременно да съчетава

духа на старата архитектура на Бургас,

конкретно духа на стария Тоскани – един от създателите на стария Бургас и духа на едно културно средище на града, каквото беше книжарница „Хеликон“, каза още Иванов. Точно това е сърцето, което доказваше на нас – хората на книгата, че не всичко е събаряне, строителство и пари. Според мен това е причината общественото мнение да реагира „като ужилено““, посочи общественикът.

Целият комплекс е архитектурно-строителната недвижима културна ценност „Производствена сграда /бивши „Маринкови хамбари“/. Според Закона, собствениците на имота трябва да полагат необходимите грижи за неговото опазване. Допустимо е единствено консервация, реставрация и изграждане на достъпна среда. Ако инвеститорът иска да изгради нови сгради, то трябва да поиска промяна на статута, каквото както всички  институции до момента посочват, не е направено.

Казусът провокира реакции както на граждани, така и на Общината.

Само че във Фейсбук.

„Преместването на книжарница „Хеликон“ е временно и по тяхно желание“, съобщи в профила си кметът на Бургас Димитър Николов след разговор със собственика на веригата книжарници Данчо Панайотов.

„На същото място ще се инвестира в нова, по-съвременна и по-голяма книжарница “Хеликон”, тъй като сегашната сграда му коства много голяма и ежемесечна сума за поддръжката й, написа още Димитър Николов. Няма бургазлия, който да няма сантимент към сградата на книжарницата, включително и аз самият. Но и теренът, и сградата са изцяло частна собственост, а Община Бургас не притежава дори и милиметър от тях. Право на собствениците е сами да решават как да развиват бизнеса си и какви инвестиционни намерения да предприемат за собствените си имоти“.

Собственикът на книжарниците Данчо Панайотов потвърди, че

преместването е временно.

Според него по този случай няма драма, тъй като теренът е частен и винаги е бил такъв. След построяването на новата сграда, книжарницата ще се върне на същото място. Той добави, че тя ще има по-хубав, по-голям и по-европейски вид.

Случаят с преместването на книжарница, събарянето на старата сграда и изграждането на нова предизвика много въпроси, свързани с нейната собственост.

Данчо Панайотов казва също, че не се радва на новата ситуация, но я приема

като неизбежност и с поглед напред.

„Книжарница „Хеликон“ е открита на 1 юли 1996 г. Сградата е преустроен от компанията склад за зърно по договор за наем с тогавашните собственици. Изтеклият през юни 2019 г. беше подновен за една година от новия мажоритарен собственик, който предвижда строителство. В новата сграда е планирано голямо пространство за организиране на книжарница Хеликон отново в същия мащаб“, посочва Панайотов.

Представител на другия собственик на сградата „СК“ ООД, чийто управител е Здравко Станчев, посочи, че няма изготвен идеен проект за терена. Приоритет на компанията тази година е изграждането на „Сентрал Парк“ и разкриването на 1500 работни места в ИТ сектора. 

Според справка в Агенцията по геодезия, картография и кадастър, собствениците на сградата са трима. Най-голям дял от имота е „СК“ ООД с  66 от общо 72 идеални части, а Гинка и Данчо Панайотови по 3 от 72. Според Закона, никоя от страните не може да строи на този терен, без да има съгласие от другата.

Казусът провокира и намесата на министъра на културата

Боил Банов. В Бургас днес той посочи, че стопира всякакви дейности в района на площад „Тройката“, където се намира сградата на книжарница „Хеликон“.  От утре там ще влезе комисия, която да направи анализ дали сградите имат характеристики на паметници на културата. В района ще бъдат изпратени и служители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, които да проверят дали са извършени нарушения при събарянето на постройките през декември във вътрешността на имота.

До този момент нито в Община Бургас, нито в Министерството са подавани искания за промяна на статута на сградите в района или инвестиционно намерение за строеж там. За две от сградите има подадени декларации за признаването им за паметници на културата. Тази на книжарница „Хеликон“ не е сред тях. Въпреки това, комисията ще направи анализ дали и тя има характеристики за това, посочи министърът на културата Боил Банов.

„Искам да заявя ясно, че от този момент на нататък за този район има пълен стоп на каквито и да е действия докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него. Независимо дали е ПУП, а за събаряне и дума да не става. За каквито и да е дейности –

пълен стоп,

до произнасянето за това кои сгради около площада имат качества за това да бъдат обявени за паметник на културата и съответно да формираме един ансамбъл. Тази заповед е подписана днес, утре ще дойде официално. Комисията ще започне работа от утре или най-късно вдругиден“, обясни той.

През ноември миналата година започна събарянето на част от старите сгради във вътрешната част на терена. Тогава в съобщението на фирмата, собственик на терена, се посочваше, „ще се извърши премахване на второстепенните сгради във вътрешността на имота, като декларираме и гарантираме, че с тези действия няма да нарушим целостта на сградите, контактуващи с площад „Тройката“, включително и двете сгради паметници на културата“. Според информацията, целта беше в района да се подобрят възможностите за паркиране.

Тези постройки обаче попадат в охранителна зона, поясни Банов. „Всякакви действия в охранителната зона също трябва да се съгласуват с Министерството. При всички положения към този момент нямаме нищо съгласувано, така че заедно с института, които ще правят оценката, ще дойде и инспектората да погледнат какво е правено в близко време и дали е правено законосъобразно“, посочи министърът. Банов допълни, че обследването от Комисията ще бъде експедитивно и се надява да приключи в рамките на един месец.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!