BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът задължи Агенцията по храните да предостави данни за сумите, изплатени за изгаряне на животински отпадъци


Снимка: скрийншот от разследването на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е задължена с решение на Административния съд в София да предостави информация за отчетените месечни количества обезвредени животински отпадъци и месечните суми, изплатени от институцията на фирмите с инсинератори – „Син кръст“ ЕООД и „Еко БГ – СЖП“ ЕООД.

Решението е в резултат на жалба на Антикорупционния фонд (АКФ) заради отказа на БАБХ да предостави данните. Според съда липсват каквито и да било мотиви, обосноваващи твърденията на БАБХ, че исканата информация, представлява търговска тайна и разкриването й би довело до нелоялна конкуренция.

Според Антикщорупционния фонд, от агенцията по храните са нарушили Закона за достъп до обществената информация, като „изобщо не са извършили преценка за наличие на надделяващ обществен интерес“.

„Съдът приема, че напълно „незаконосъобразно“ и „недопустимо“ БАБХ са изискали от заявителя да доказва надделяващ обществен интерес. Съдът е категоричен, че от БАБХ изобщо не е трябвало да искат съгласие за разкриване на информацията от фирмите с инсинератори, а първо е следвало да направят преценка за наличие на надделяващ обществен интерес, защото ако такъв е налице, съгласието на фирмите изпълнители е без значение и достъп трябва да се предостави“, посочва АКФ до медиите.

В разследване на Генка Шикерова и Антикорупционния фонд от август 2019 г. в бяха показани множество данни за нарушения на Закона за обществените поръчки, в резултат на което неправомерно са разходвани 30 млн. лева през 2018-2019 г. и са сключени договори за още 30 млн. лв. за 2020 г., мотивирани с извънредната и усложнена епизоотична обстановка заради чумата по дребните преживни животни, африканската чума по свинете и птичия грип.

В момента в Българската агенция по безопасност на храните тече проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция, започнала по сигнал на Антикорупционния фонд.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!