BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Съдът не откри клевета в информацията за незаконна продажба на публична собственост в Бургас

Община Бургас
Снимка: Петя Михова

След съдебни битки, продължили две години, общинският съветник от Бургас Константин Бачийски спечели на последна инстанция заведеното срещу него дело за клевета. То беше инициирано от собственика на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „Булфарма”- д-р Михаил Тиков. Повод за производството бяха изявления на Бачийски и колегата му Георги Дражев, че Медицински център 3 в к-с „Меден рудник“ е продаден на „Булфарма“ незаконно, а решение на Общинския съвет по темата е било подменено.

„Съдът казва, че няма клевета и всички данни, които съм изкарал са били истина“, посочи Бачийски. През 2017 г. той определи сделката за незаконна, тъй като според него продажната цена е била под пазарната и не е бил проведен търг с участието на различни кандидат-купувачи, което да доведе до по-високи приходи в общинската хазна.

По време на сесията на 26.09.2017 г. Общинският съвет в Бургас гласува сградата на „Медицински център III“ в комплекс „Меден Рудник“ да бъде продадена на „Булфарма“ ООД за около 3,72 млн. лева. Дебатите тогава в залата продължиха над един час. Най-големите възражения по продажбата на сградата бяха от страна на Константин Бачийски от Средна европейска класа (СЕК). Според него имотът трябваше да бъде или обявен на търг, или да бъде продаден на „Булфарма“ на по-висока стойност.

„Ние решаваме да даваме сградата без търг и конкурс, тъй като се казва, че имотите, които притежаваме са в съсобственост с кандидат купувача. Изкара от кадастъра скиците на съответните имоти. Оказа се, че имотите имат собствени идентификатори, т.е. те са самостоятелни обекти”, обясни тогава той. Неговото предложение беше сградата да бъде продадена за 4 614 700 лева и да бъде обявена на търг, тъй като няма съсобственост и други действия противоречат на Закона за собствеността.

Д-р Михаил Тиков тогава обясни, че желанието за закупуването на сградата е провокирано от няколко обстоятелства. „Първото е, че ние се намираме в една сграда на територията на „Меден рудник”. Има много общи части. Сградата на Медицинския център е направена изключително за доболнична помощ, докато нашата болнична сграда е направена само за болнична помощ. Медицинският център, който е разположен в нашата обща сграда, 70 % от кабинетите са неизползваеми. Дейността на Медицинския център е сведена до минимум, защото няма лекари, които да работят там”, обясни той. Тиков посочи, че към онзи момент здравното заведение е генерирало загуби заради празните кабинети. „Нашето намерение е да инвестираме не малка сума в оборудване на високоспециализирана апаратура, да развием дейности, които в община Бургас не се развиват”, допълни той.

Общинските съветници не приеха предложението на Константин Бачийски, но включиха няколко допълнения към докладната записка – сградата да се използва само за лечебно заведение, сумата да се завиши с 300 хил. лева, разноските по сделката да се поемат от купувача и средствата от продажбата да бъдат насочени към изграждането на Медицинския факултет към университета „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас.

През февруари 2018 г. Бачийски, заедно с други общински съветници направиха пресконференция, на която обявиха, че сградата на Медицинския център е продадена незаконно на „Булфарма”, а решение на Общинския съвет по темата е подменено. Според Бачийски сградата в комплекс „Меден рудник“ е продадена

без търг и конкурс,

което е в противоречие на общинските наредби. „Търг нямаше. Продажбата е направена директно на конкретен купувач – „Булфарма“, който придобива сградата на цена от над 1,1 млн. лв. под данъчната оценка на имота“, поясни тогава той. По този начин според него Общината беше ощетена поне с един милион лева, тъй като данчъната оценка на имота е била около 4,5 млн. лв. Според него е извършено и друго нарушение. На сесията на 31.01.2018 Общинският съвет гласува докладна записка за намаляване капитала на дружеството, което стопанисваше поликлиниката. Предложението не събра нужното квалифицирано мнозинство и не бе прието, дори след три прегласувания. „Въпреки това, е издаден нов протокол от заседанието, на който пише, че тя е приета”, поясни Бачийски.

Малко след това собствникът на „Булфарма” д-р Тиков заведе дело за клевета срещу общинския съветник. Беше разпратена сред медиите и позицията на дружеството. В писмото се посочваше, че „Изнесените факти и информация за продажбата на „Медицински център 3“ в кв. „Меден рудник“ са неверни и подвеждащи гражданите на Бургас. Те насаждат погрешно мнение у обществото за „незаконна сделка“ и „имотна измама“. Нещо повече – сериозно уронват престижа на „Булфарма“ ООД като инвеститор. Важно е да се отбележи, че в случая става въпрос за общински имот, който е в капитала на общинското търговско дружество „Медицински център 3“. При разпореждане с такъв имот се прилага Закон за приватизация и следприватизационен контрол, относно обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. Цитираните от лицата общински наредби не се прилагат, когато имотът е част от капитала на търговско дружество, какъвто е случаят с „Медицински център 3“, се посочва в писмото. Според дружеството не е основателно и твърдението, че сградата е продадена за 3,1 млн. лева и така е била ощетена Община Бургас. „Отбелязваме, че в нотариалния акт за покупко-продажба цената на имота е 4 084 096 лева с ДДС. От страна на „Булфарма“ ООД са заплатени и местни данъци и такси в размер на 137 456 лева”, допълват още от дружеството.

В продължение на около две години делото за клевета премина през различни съдебни състави. По време на едно от заседанията Бачийски посочи, че само е изнесъл данни за незаконната продажба и нарушенията при нея без никъде да споменава името на д-р Тиков. „Аз го възприемам като вид заплашване, покрай това, че ние се борим да докажем нередностите в конкретната сделка. Прокуратурата още миналата година изпрати становище до Общинския съвет, в което намира, че има нарушение на нормативната база. Препоръчва на Общинския съвет да преразгледа решението. До днес (бел.ред. 20.03.2019 г.) тази препоръка не се разглежда. Доколкото съм запознат тази препоръка я получава председателят на съвета и би трябвало този казус той да го входира. Но явно няма желание, не само той, ами самата Община не виждам да има желание да вкараме тази сделка в законовите граници. Законът за мен лично е нарушен, нарушена е наредбата за упражняване на правото на собственост на Общината в търговските дружества с над 50 процента общинско участие”, обясни тогава Бачийски.

През ноември 2019 г. Бургаският районен съд излезе с решение в ползва на общинския съветник. В мотивите се посочва, че въпросната информация, която е била представена на пресконференцията не съдържа обстоятелства, които да уронват името на д-р Тиков, а името му дори не е и било споменато от страна на Бачийски.

„Единствено в статията, публикувана нa 22.02.2018 г., в страницата на www.desant.net, със заглавието: „Бургаски съветници разкриха скандални подробности около сделка с медицински център“ се посочва името на д-р Тиков, но автор на статията не е подсъдимия, нито се установи да е възложител на същата. Не са налице и внушения от страна на подсъдимия, че д-р Т. извършва „нечиста дейност“ и „участва в корупционни схеми“, поради което и обвинителната теза се явява неоснователна”, се посочва още в решението. Според съда, в жалбата на д-р Тиков са представени лични възприятия и тълувания. „Подсъдимият е упражнил своите граждански права на свободно изразяване на мнение и правото му като цяло да разпространява значима обществена информация, гарантирани му от Конституцията на Република България и от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, без да засяга правата и доброто име на тъжителя. В случая, подсъдимият категорично е съзнавал истинността на изнесените факти, поради което е действал със съзнанието, че с избраната форма на комуникация информира обществото за посочените от него факти и обстоятелства. Затова целта му не е била да клевети някого, а единствено да ангажира вниманието на обществото с поставените въпроси”, се посочва още в мотивите на съда.

През април тази година Бургаският окръжен съд потвърди окончателно решението на предходната инстанция в полза на Бачийски и отсъди д-р Тиков да заплати разноските по делото в размер на 8 хил. лв.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!