BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С едно извънредно заседание, общинските съветници в Севлиево получиха пълни заплати


Снимка: „Севлиево онлайн“

Общинските съветници в Севлиево са получили пълното си месечно възнаграждение за март, въпреки че през месеца не са имали редовно заседание, съобщи регионалното издание „Севлиево онлайн„.

За целия месец март местните общинари са провели само едно извънредно заседание, тъй като насроченото за 31 март редовно заседание е било отменено заради противоепидемичните мерки.

Проведеното единствено заседание е продължило малко над половин час, а в дневния му ред е имало една единствена точка. Тя е била свързана със вземане на решение за това Общината да придобие частни имоти, които да прехвърли на Агенция „Пътна инфраструктура“ за извършване на укрепителни работи по свлачище на пътя София-Варна.

„Севлиево онлайн“ уточнява, че получаването на заплати от съветниците когато не заседават не е нарушение на Правилника за организация на дейността на общинския съвет. Според документа, Съветът заседава най-малко шест пъти годишно, а едно заседание не може да продължи повече от четири часа. В последните два мандата заседания на севлиевския общински съвет не са били удължавани, допълва изданието.

В Правилника, по който функционира местния парламент и постоянните му комисии е регламентиран размерът на съветническите заплати – 70 на сто от средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец. За месец март това прави приблизително 460 лв. Извън тази сума и изцяло за сметка на бюджета са разходите за осигурителни вноски.

Заложени са и наказания за отсъстващи – 50 лв. за отсъствие от заседание без уважителна причина и 20 лв. за неприсъствие на постоянна комисия, също без причина. Правилникът не третира случаи на пандемия и извънредно положение в държавата, по време на които заседания може да не се провеждат.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!