BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С пластика от пловдивско тепе титлата Европейска столица на културата ще бъде предадена на Риека и Голуей


Пластиката, която ще бъде предадена на следващите градове – столици на културата.
Снимка: „Под тепето“

На 12 януари, в деня по предаване на титлата, „Пловдив 2019“ ще изпрати послание под формата на малка пластика към градовете Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия). Тя ще бъде подарена на техни представители на тържествена церемония в Дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив, съобщи регионалното издание „Под тепето„.

На тържествена церемония в Пловдив следващата седмица, градът, който беше носител на титлата Европейска столица на културата за 2019 година ще предаде щафетата на Риека и Голуей. Двата града ще носят престижната титла през 2020-а година.

Посланието „ДА ОСТАНЕМ ЗАЕДНО“ е гравирано върху пластика, която символизира мотото на Пловдив 2019.

Пластиката е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов
Снимка: „Под тепето“

Изработката на символа е дело на именития пловдивски художник Атанас Хранов и представлява парче от историята от града, част от седмото тепе. За автора парчето сиенитна скала е запечатало не само хилядолетието на града, но и историята за разрушаването на хълма и засипването на улиците в града с множеството павета, изработени от него. „Тук са следите от стъпките на стотици граждани, политици, артисти и общественици, оставили своя непреходен отпечатък върху българската и световна култура“, споделя още той пред „Под тепето“. Фигурата символизира още разтворена книга, в която е поместено и посланието.

Цялата церемония по предаване на щафетата ще се излъчва в реално време на 12 януари от 19.00 часа през лайв стрийминг платформи на уебсайта и официалната фейсбук страница на Пловдив 2019. Режисурата на събитието е поверена на директора на пловдивската опера Нина Найденова. Програмата е обединена от четирите годишни времена на Вивалди, които символизират и четирите основни платформи на Пловдив 2019 – Сливане, Трансформиране, Възраждане, Релаксиране, обясняват организаторите. В церемонията ще се включат и пловдивски деца – лауреати на музикални конкурси, камерен оркестър към операта с гост-солист виртуозната Лия Петрова.

Пловдивските музеи, Градска художествена галерия Пловдив, Дирекция „Култура и културно наследство“ и ОИ „Старинен Пловдив“ се включват с богата програма от събития в дните от 10 до 12 януари.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!