BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

С 6,4 млн. лв. правителството ще кърпи 8 км. водопровод до Севлиево


Загубите по водопровода, който е строен през шейсетте години на миналия век, вече са 90%

Селските чешми бяха единствената възможност за хората в безводните села край Севлиево, но и те пресъхнаха на много места
Снимка: „За истината“

В средата на миналата седмица правителството отпусна 6.4 млн. лв.за решаване на пословичното безводие в района на Севлиево. С тази сума ще бъде увеличен бюджета на Министерството на регионалното развитие и след подписване на споразумение между министъра и кмета на общината, парите ще влязат в сметките на местната власт. С тях ще се извърши ремонт на 7.7 км от единия от двата довеждащи водопровода на Севлиево. Цялата дължина на съоръжението е 33 км.

За да обяви „щедростта“ на кабинета кметът на Севлиево Иван Иванов (ГЕРБ) свика пресконференция, на която на три пъти специално благодари на държавата, че изпълнява ангажиментите си. Работата по водопровода започва веднага, каза още той, но може и да не бъде завършена навреме. За всички е ясно, че идва зима и по това време не се правят водопроводи. Но идват и избори.  

Много вода изтече

Отпускането на парите без съмнение е много важен факт. Севлиево няма язовир, захранва се от естествени водоизточници в Балкана и в години на засушаване, като тази, водоснабдяването в цели села става само от водоноски.

Сушата е само една от причините за безводието. Загубите по водопровода, който е пробит и с изтекъл експлоатационен срок (строен през шейсетте години на миналия век, б.р.) вече са 90% и на практика колкото и вода да се подаде по него, тя изобщо не стига до чешмите. Изчисленията сочат, че ако се подават по пет литра в секунда, това количевство ще задоволи нуждите на всички потребители по водопровода. В момента обаче се подават по 180 литра в секунда, а водата изтича преди да стигне до жителите на три общини – Севлиево, Дряново и Габрово.

За спешната нужда от ремонт на този водопровод се знае от години. Местната власт призна това през 2016 г., когато жители на най-потърпевшите села, които и тогава, и сега са на водоноски, излязоха на протест и затвориха за кратко главния път София-Варна. Тъй като по това време и градът беше на режим, се започна с частичен ремонт, но на другия довеждащ водопровод, този от Априлци до Пречиствателната станция в севлиевския балкан. Ефектът от този ремонт вече се усеща и това лято в Севлиево режим не е имало (което не беше причина в половината от дните на летните месеци пак да няма вода, заради честите аварии).          

Предизборно къпане

Ремонтът на водопровода, за който най-после има пари, започва възможнво най-скоро, обяви кметът на Севлиево. Работата обаче може и да не бъде завършена в предвидените срокове, застрахова се той, тъй като идва зима, а теренът, който ще се разкопава и ще се полагат нови тръби е трудно достъпен, на места трасето върви в гора и ако зимата се окаже снежна и сурова, ще стане невъзможно да се работи. Ако се стигне до този вариант договорените срокове с изпълнителите ще се променят, не е изключено да се довършва и напролет. Планирано е ремонтът да се изпълнява само в делнични дни, за да имат хората вода в събота и неделя.

В Севлиево малко хора се съмняват, че финансирането на ремонта на водопровода точно в най-неподходящото време за това, не е предизборно. Основания за това не липсват.

Първият етап от предстоящата реконструкция е с дължина 2.3 км. За негов изпълнител през лятото на 2018 г. е избран „Обединение Хидро Проект Севлиево 2018“ със седалище в Етрополе. Стойността на този етап е малко под 1.5 млн. лв.с ДДС. В договора между Община Севлиево и избрания изпълнител има клауза, съгласно която финасиране за проекта няма и изпълнението ще започне едва при осигуряването му. Две години този проект чака 1.5 млн. лв. – нищожна сума на фона на стотиците милиони лева, които правителството на Борисов раздаде това лято за бонуси и по-високи заплати на държавните чиновници, защото всички се оказаха на първа линия в брбата с коронавируса.

Вторият етап от предстоящия ремонт е с дължина 5.4 км. Той ще се изпълни от дружеството по задълженията и договорите „Стоките“, обединение между „Инфрастроежи“ – Севлиево и „Еко Традекс Груп“ – Хасково. Стойността му е 4.8 млн. лв. с ДДС. И този договор, сключен на 30 юли т.г., също е без осигурено финансиране и подписан при така нареченото отлагателно условие. Извън съмнение е, че държавата не е реагирала на спешната нужда от едни шест милиона лева, най-вероятно защото по това време премиерът действително беше ангажиран с раздаването на милиони другаде.

Извънредни и щедри благодарности

В същото време отпускането на средствата на прага на зимата, след като в селата от месеци не са виждали течаща вода, бе представено от местната общинска администрация като изключителен успех и грижа на държавата в лицето на премиера. Наколко часа, след като бе съобщено за решението на Кабинета, кметът даде пресконференция, насрочена предишния ден, обявена като извънредна и организирана като събитие във фейсбук. Тъй като севлиевският кмет рядко дава пресконференции, „извънредната“ стана повод за за догадки относно истинските й цели. Още повече, че тя не донесе обещаните в поканата за нея новини, тъй като към началото на „събитието“ от МРРБ и пресслужбата на правителството вече бяха разгласили информация за отпуснатите средства. И тъй като новина нямаше, остана усещането, че медиите са поканени, за да чуят как севлиевският кмет на три пъти благодари на премиера „че изпълнява ангажиментите си“.

Всъщност довеждащите водопроводи са изключителна държавна собственост и общините няма как да инвестират в техни ремонти, дори бюджетите им да позволяват. Държавата като собственик е длъжна да осигури средства за рехабилитация. Друг източник на финансиране са оперативните програми на Европейския съюз и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Изпълнителите – стари познати

Фирмите, които ще извършат частичната реконструкция на водопровода не печелят за първи път обществени поръчки в Севлиево. „Обединение Хидро проект Севлиево 2018“ , но под името „Консорциум Път Проект Севлиево 2017“, е изпълнител на проекта „Реконструкция на участъци от главни канализационни клонове на територията на гр. Севлиево“, чиято стойност е близо 2.3 млн. лв. с ДДС. Проектът бе изпълнен през 2017 г. и три месеца след приключването му движението по улиците, по които се работи, бе затруднено от множество неравности, пукнатини и зейнали дупки. От Община Севлиево не отрекоха проблемите, назначиха комисия, която констатира, че работата е свършена некачествено, но прехвърлиха вината на фирмата, положила асфалта. Запознати обаче коментираха, че при полагането на тръбите не е постигнато нужното уплътняване, в резултат на което след асфалтирането е започнало слягане на земните маси, заради което едната улица изглеждаше като разлюляно море, а другата осеяна с пукнатини. От фирмата отрекоха вина и казаха, че тръбите са проверени и са в идеално състояние.

Дружеството по задълженията и договорите ДЗЗД „Стоките“, обединение между хасковското „Еко Традекс груп“ и севлиевското „Инфрастроежи“, ще извърши ремонт на втория учъстък, от 5.4 км. То е било единствен участък в обявената от Община Севлиево процедура за избор на изпълнител, което не е пречка да покрие напълно критериите на възложителя, става ясно от документацията към конкурсната процедура.

Във въпросното дружество имат опит с ремонта на водопроводи. През 2017 г. то изпълни обществената поръчка за реконструкция на 10 км (половината, б.р.) от довеждащия водопровод от ВЕЦ „Видима“ до ПСПВ Стоките. Обединението и тогава получи най-висока оценка от комисията, натоварена с касиране на участниците, а извършените дейности бяха за малко над 7 млн. лв.

Два дни след щедростта на премиера, в района на Севлиево заваля дъжд. Местните там знаят от опит, че дъждът е най-сигурният начин да имат вода. Същия ден водата бе спряна „заради замътване на водоизточниците“, обявиха от ВиК Габрово.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!