BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ток тече и по необезопасени проводници на метри от шахтата, където загина 16-годишно момче


Оголен кабел уби 16-годишно момче на тротоара в центъра на столицата

Ток тече и по необезопасени проводници от стълб на метри близост до шахтата на столичния булевард „Иван Гешов“, където в неделя загина 16-годишно момче, информира Mediapool. Детето бе ударено от електричество след като стъпи върху капака.

По първоначални данни причината за фаталния инцидент в центъра на София е необезопасен проводник, захранващ павилион в двора на близката болница „Св.
Иван Рилски“.

Тази сутрин „Нова телевизия“ направи експеримент с измервателен уред на близкия до шахтата стълб, откъдето излизат захранващи кабели. Оказа се, че по също тях тече ток, а единствената защита е тънката изолация на проводника. Този тип излоция лесно корозира с времето. Въпросните кабели са обезопасени с гофрирани тръби, но само на около 50-60 см. от настилката на тротоара. След това са лесно достъпни. Т.е., ако изолацията им е повредена, опасността от токов удар е напълно реална. Засега няма данни какво захранват въпросните проводници. Начинът, по който са прекарани обаче е достатъчно показателен за безхаберието, с което се извършват тези дейности и за липсващия впоследствие контрол.

До момента

всички институции отричат отговорност за кабела и шахтата,

заради които загина момчето. А вчера бе тиражирана и версията, че детето е загинало, защото обвуките му били мокри, когато стъпило върху шахтата.

Подобна теза е меко казано абсурдна, защото няма как човек да запази обувките си сухи, ако ходи по заснежени улици през февруари, пише Mediapool. Именно
затова подобни съоръжения би следвало да са обезопасени.

От болницата обявиха, че нямат нищо общо с кабела. Електроразпределителното дружество ЧЕЗ твърди, че проводникът не е техен. Общината също отрича вина.

Прокуратурата обяви вчера, че започва разследване по случая. То все още е на етап събиране на документация и назначаване на експертизи.

За поставянето на павилионите в двора на болницата, по данни на районната община, има сключен договор с лечебното заведение още през 2016 г.. Документи за поставяне и въвеждане в експлоатация обаче не са установени. Освен това в разрешенията за поставяне на обекти на тротоара няма схеми за захранване с ток. През 2018 г. е направен опит за премахването им. Процедурата е върната в районната админситрация заради пропуски и така и не е завършена.

За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

Трите обекта на тротоара са поставени след процедури, проведени от район „Триадица“. И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми.

Oт районната администрация не са одобрени проекти за електрозахранване на обектите, съобщават от Столичната община.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!