BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Трима души са обвинени в изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник


Снимка: пресцентър прокуратура

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност трима души за участие в организирана престъпна група за изнудване и принуда на длъжници на фирма за кредити в Перник, използваща лиценза на кредитна институция със сходно наименование, съобщиха от държавното обвинение.

Според прокуратурата, доказателствата сочат, че групата е действала на територията на област Перник от март 2017 г. Участниците се представяли като служители на фирмата за кредити, без да имат трудови отношения с нея, нито с друг работодател. Въпросната фирма предоставяла неголеми кредити, предимно на малоимотни хора, повечето от които от ромски произход.

Тримата „служители“ – всички с криминални досиета, изнудвали длъжници, които не можели да погасяват вноските си, като ги заплашвали по телефона и при посещения в домовете им. Прилагали физическо насилие, налагали и наказателни лихви извън договорните условия за заем, допълват от пресцентъра на държавното обвинение.

Участниците са задържани на 1 октомври т. г. по време на действия по разследването на Специализираната прокуратура и ТСБОП-Перник. При извършените претърсвания на 7 адреса, 3 автомобила и лични обиски, са били намерени и иззети записи на заповеди и пълномощни, лични документи, кредитни и дебитни карти на длъжници, бележки с имената на кредитополучатели, дължими от тях суми и наложени им наказателни лихви, свидетелство за регистрация на автомобил, 5 хил. лева в брой, както и други доказателства за престъпна дейност.

С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на тримата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за всеки от тях.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!