BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Удостоиха Милка Пурел с почетния знак на Габрово за 90-ия й рожден ден

Милка Пурел беше удостоена с почетния знак на град Габрово за нейната изключително значима дългогодишна и последователна работа за изследване и популяризиране на габровското минало и настояще. Това се случи на тържествена церемония на Духовния празник на Габрово 14 октомври (Петковден) в навечерието на нейната 90-а годишнина.

Милка Пурел е един от най-изявените педагози и краеведи в наше време. Родена е на 23 октомври 1930 г. в с. Крамолин, но още от детска възраст живее в Габрово. Завършва руска филология във Великотърновския университет и задочно следдипломна квалификация в Институт „А. С. Пушкин” – Москва. Дългогодишен учител в Първа прогимназия „Радион Умников” и ОУ „Ран Босилек” и осем години хоноруван преподавател в Техническия университет. Автор е на редица публикации с педагогическа насоченост. Милка Пурел е и един от учредителите на Граждански комитет „Памет габровска”

Автор е на книгите „Школска стряха” (летопис на ОУ „Ран Босилек”, 2000 г.), „Габровци на XX век” в три тома (2001, 2003, 2005 г.), „Габровци и стопанският подем” (2008 г.) и „Габровци на XX – XXI в. Габрово и неговите златни деца” (2009 г.).

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!