BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Фармацевтите сезираха Европейския парламент за обвинението към председателя на БФС проф. Асена Стоименова


Снимки: Mediapool

Българският фармацевтичен съюз е сезирал председателя на Европейския парламент и ресорните Подкомитет по човешките права и Комитет по околна среда, обществено здраве и храни за повдигнатите от българската прокуратура обвинения срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Асена Стоименова. Повод за обвиненията срещу нея станаха интервюта в националното радио и телевизия, където тя изразява експертно мнение в отговор на журналистически въпроси.

 В официално съобщение на страницата си фармацевтичният съюз информира за написаното в сигнала до европейските структури. В него фармацевтите припомнят, че изразяването на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е гарантирано от основните права – правото на свобода на изразяването и правото на информираност на обществото.

БФС призовава Европейския парламент да състави официална позиция в подкрепа на правото на медицинските специалисти в ЕС да информират европейските общества за потенциални рискове пред системите им на здравеопазване, както и да започне проучване на случая. Българският фармацевтичен съюз припомня, че подобни обвинения бяха повдигнати от прокуратурата и на лекари, впоследствие оттеглени, за информиране на обществото за липса на лични предпазни средства на медицинските специалисти.

Своя позиция в подкрепа на проф. Стоименова и правото на информация разпространи преди седмица Асоциацията на европейските журналисти – България, а аптеките в страната подкрепиха председателя на съсловната организация с плакати „НЕ ни е страх“ и застанаха пред аптеките в знак на подкрепа.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!