BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Художествената галерия в Ловеч вече носи името на проф. Теофан Сокеров

Художествената галерия в Ловеч вече носи името на известния художник проф. Теофан Сокеров, който почина в началото на тази година. Решението за именуването е на Общинския съвет в Ловеч, съобщават от местната администрация.

Теофан Сокеров е свързан и с Габрово – той е автор на стенописа пред Актовата зала на Националната Априловска гимназия в Габрово.

Теофан Сокеров е роден на 3 май 1943 г. в Ловеч. Почива на 8 януари 2020 г.  Той завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“, Ловеч (1961). Учи в ВИИИ „Николай Павлович“ в София, специалност Живопис при проф. Петър Михайлов и успешно завършва през 1969 г. Работи няколко години като свободен художник в родния си град, където сътворява първата си картина „Възпоменание“. В периода 1971-1982 г. е председател на Съюза на художниците в Ловеч. Установява се в София, където от 1994 г. е професор по живопис в Националната художествена академия. От 70-те години реализира десетки самостоятелни и групови изложби. Автор е на многобройни кавалетни и монументални произведения.

Сред неговите постижения е художественото оформление и стенописите в Патриаршеската църква на Царевец във Велико Търново. В Ловеч негови стенописи има в Дом „Преслав“, в Съдебната палата, музея на Васил Левски и  други сгради. Картините му са притежание на музеи, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Швейцария.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!