BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Частен съдебен изпълнител е осъден за присвояване на пари и укрити данъци в големи размери


Илюстративна снимка: pixabay

Частен съдебен изпълнител от Шумен, който е осъден за длъжностно присвояване и укрити данъци в големи размери, от днес е с влязла в сила присъда, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Частният съдебен изпълнител Асен Тонев е признат за виновен в извършване на три деяния от Наказателния кодекс. Първото е по член 202, ал. 2, т. 1 от НК – за длъжностно присвояване в големи размери.  Тонев е осъден за присвояването на 243 073 лв., които са били взети от специалната сметка на частния съдебен изпълнител в периода от 2007 г. до 2016 г. в условията на продължавано престъпление. Парите са били връчени на Асен Тонев като частен съдебен изпълнител и в това си качество той е трябвало да ги пази и управлява, но вместо това ги е теглил и харчел за лични нужди, установи съдът.

Тонев е признат за виновен и за извършване на две данъчни престъпления. Той е укрил и избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери, като общата сума е 66 630 лв.

За тези престъпления Апелативният съд във Варна му наложи общо наказание от 3 години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.  Асен Тонев е лишен от право да упражнява професията си за срок от 3 години и 6 месеца след влизането на присъдата в сила

Делото започна преди две години

Асен Тонев беше предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Шумен през февруари 2018 г. по три обвинения – за длъжностно присвояване на 321 109 лева, което е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, и за две престъпления за избягване на данъчни задължения в особено големи размери – 66 630 лева.  Делото беше взето на специален надзор в Апелативната прокуратура (АП) във Варна поради своя характер и тежестта на престъпленията.

Тонев е встъпил в длъжност „частен съдебен изпълнител“ на 3 април 2006 г.  Още в началото на дейността си той умишлено създавал хаос и безпорядък във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си дейност по присвояването на чужди пари, съобщиха от АП при внасянето на обвинителния акт.  Действията на Тонев са били забелязани от Камарата на частните съдебни изпълнители.  С решение на дисциплинарната комисия на камарата, Тонев първоначално е бил наказан с порицание, после с две глоби по 1000 лева.  Когато и това не постигнало ефект, през август 2013 г. той е бил глобен с 10 хил. лева, а само четири месеца по-късно с решение на дисциплинарната комисия му е било наложено наказание „Предупреждение за временно лишаване от правоспособност“. 

През 2018 г., когато беше даден на съд, Тонев беше отстранен за срок от една година да упражнява дейността на частен съдебен изпълнител.

От прокуратурата обясниха как са били източени средствата от специалната сметка, открита за осребряване на имуществото на длъжници.  В нея са постъпвали суми за удовлетворяване на вземанията на кредиторите, които по закон не може да се ползват за нищо друго. След отстраняването на Тонев от длъжност, комисия на Шуменския окръжен съд предала архива му на друг частен съдебен изпълнител и се установило, че в служебната каса на Тонев има само 485.77 лв.  Започнали да постъпват сигнали за липсващи парични средства, а новият частен съдебен изпълнител установил множество нарушения с присвоени суми по различни изпълнителни дела.

Извършената проверка установила, че по 18 изпълнителни дела Тонев е успял да изтегли от специалните сметки сумата от 321 109 лв.  Впоследствие Асен Тонев е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно е написал като основание за връщането им, че средствата са били неправомерно усвоени от него.

При разследването, Окръжната прокуратура в Шумен провери над 2000 изпълнителни дела на производство при Тонев.

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!