BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Част от фасадата на кулата на Малтепе в Пловдив се срути


Снимка: „Под тепето“

Част от откритата южна фасада на кулата на Малтепе в Пловдив се е срутила.  Става въпрос за площ от около 30-40 квадратни метра, установява днес комисия от Министерството на културата.

По думите на директора на Археологическия музей д-р Костадин Кисьов, цитиран от местните медии, срутването е от петък, а причина за него е влагата.

До дни се очаква да бъде направено предписание за аварийна консервация и реставрация на мястото. 

Според Кисьов е унищожен горният слой от южната фасада на кулата. „Все едно да падне мазилка от стена. Кулата е здрава“, обяснява в ефира на Радио Пловдив директорът.

Цялата вътрешна конструкция е компрометирана от издълбаните в нея шест иманярски изкопа, фасадата е поддала след свличане на част от могилния насип, пише по темата регионалното издание „Под тепето“. Търсачи на съкровища са обрушили градежа през 16 век с 5 хоризонтални и 1 вертикален изкопи във вътрешността. „Тогава са извадили толкова много камъни, а това компрометира цялата структура. Затова държим всичко в насипа. Сега две-трети от южната фасада е обрушена, след като насипа се е свлякъл и е „опънал” самия градеж. Вътрешността на фундамента си седи.“, допълва Костадин Кисьов.  

Аварийната консервация и реставрация ще се финансират от Министерство на културата, което ще избере и фирмата, която ще ги извърши. Извън аварийните дейности, разкопките в западната част на могилата ще продължат през месец май.

В основата си каменната кула е квадрат със страни от 8,10 м, на върха страните са по 6,60 м и тежи около 1500 тона. Плътна е и е изградена от камък. На върха си кулата е имала мраморни квадри, една част от които са открити разхвърляни около могилата. Това съоръжение се е състояло от 210 блока и според изчисленията на архитектите е тежало около 50-60 тона.

Според археолозите, кулата всъщност представлява фундамент на голяма антична статуя, пояснява „Под тепето“.

През новия археологически сезон работата на терен ще продължи, като археолозите ще се съсредоточат в проучвания в северната и западната част на археологическия паметник.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!