BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Четирима души в Шуменска област отиват на съд за нарушаване на карантината


Снимка на Gerd Altmann от Pixabay

Четирима души в Шуменска област са нарушили наложена карантина след завръщането им от рискови страни и отиват на съд. Четиримата са били установени при полицейски проверки на хората, поставени под карантина в региона. Три от случаите са на територията на Нови пазар, а четвъртият е в Шумен.

За нарушенията са регистрирани заявителски материали за престъпления по чл. 355 ал. 2 от Наказателния кодекс, които са докладвани на прокуратурата, съобщиха от областната дирекция на МВР в Шумен. Законът предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 хил. до 50 хил. лева за нарушаване на карантината по време на епидемия със смъртни случаи.

Близо 80 са извършените проверки от полицейски служители, съвместно със служители на Районната здравна инспекция в Шумен на хора, поставени под карантина след завръщането им от страни с усложнена епидемиологична обстановка. В тази случаи има задължителен 14-дневен карантинен период, през който хората не трябва да напускат жилищата си, независимо, че нямат симптоми на заболяване.  Информацията за завърнали се от чужбина граждани се събира от общинските и селските кметове и се предава на здравната инспекция и на полицията.

В ромските махали в Шумен и в част от селата в региона има доста завърнали се емигранти, основно работници в Германия и Франция. На този етап обаче няма изградени КПП-та в кварталите с ромско население. Полицията прави засилени обходи и наблюдава да няма струпване на хора, но засега не се налага поставянето на определени райони под блокада, казаха от областната дирекция на МВР.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!