BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Четирима руски работници на газопровода край Нови пазар са с COVID-19


Илюстративна снимка: Gerd Altmann от Pixabay

Четирима от чуждестранните работници, изграждащи газопровода “Балкански поток“ на територията на област Шумен, са с COVID-19, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. И четиримата са руски граждани, пристигнали в България на 15 май.

Мъжете, заедно с останалите строители, веднага са били подложени на 14-дневна карантина в изолиран лагер в град Нови пазар и не са имали никакви контакти с местните жители, заявиха от Областния кризисен щаб в Шумен, който днес проведе извънредно заседание заради новите случаи на коронавирус.

Първият случай на заразен беше установен на 25 май. Тогава беше доказан COVID-19 на 59-годишен строител, руски гражданин, който беше настанен за лечение в шуменската болница с температура и данни за пневмония. Пациентът е подложен на терапия, състоянието му е средно увредено, но без опасност за живота, съобщиха от МБАЛ – Шумен.

Вчера екипи на здравната инспекция взеха за изследване 118 проби от контактните строители на газопровода. Резултатите днес показват, че три от направените тестове са положителни за COVID-19. Тримата заразени мъже са без симптоми за заболяване и са изолирани на място в лагера в Нови пазар при спазване на необходимите противоепидемични мерки, съобщиха от РЗИ – Шумен.

Цялата група строители е била под карантина след пристигането й в България на 15 май, заявиха от Областния кризисен щаб. Работниците на газопровода са настанени в специално обособен за тази цел лагер край Нови пазар, мястото е оградено и напълно изолирано. Пристигналите работници стриктно са спазвали разпоредбите и не са имали контакти с местното население, заявиха от областната администрация в Шумен.

В момента за останалите строители в лагера са взети всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заразата. Създадена е добра организация за снабдяването на работниците с храна, при пълно взаимодействие и координация на местата власт, санитарните власти и фирмата, уверяват от кризисния щаб.

Строителни работници са служители на саудитския консорциум „Аркад“, който подписа договор с „Булгартрансгаз“ по обявената обществена поръчка за изграждането на българския участък от газопровода „Балкански поток“. По-късно стана известно, че регистрираната в Белград руска компания IDC, която беше главен изпълнител за изграждането на газопровода „Турски поток“ през Сърбия, е наета от „Аркад“ като подизпълнител на българския участък.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!