BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Четири години АПИ лъже за ремонт на пътя Смолян – Рудозем


Жителите на няколко населени места излизат на протест

Ежедневно автомобилите попадат в дълбоките дупки, които не може да бъдат излегнати на пътя Смолян – Рудозем
Снимка: Елена Павлова

Четири години „голи” обещания, четири години залъгване, а през това време третокласният път ІІІ – 868 Смолян – Рудозем, е на път да изчезне. Трасето в момента прилича на лунен пейзаж, а в зейналите дълбоки ями ежедневно попадат автомобилите.

От години пътят не се поддържа, дупките стават все повече и по-големи, на места има и сериозни пропадания. Чашата на търпението на жителите на Смолян, както и живеещите и работещите в селата Фатово, Полковник Серафимово и Габрица, е преляла и те настояват спешно да се започне рехабилитацията. Заплашват с масови протести, включително и блокиране на пътя и водене на дела срещу Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

В същото време от пътната агенция многократно обещаваха предстояща рехабилитация на пътя. В отговор на множеството писма на ежедневно пътуващите, и плащащи винетки, отговорът на АПИ бе един и същ – предприети са действия и пътят ще бъде вкаран в програмата им за проектиране, цялостно решаване и изпълнение.

До момента обаче има подписан само един договор – в края на 2019 г., между АПИ и „Пътпроект“ ЕООД, за изработване на технически проект за 22-километровия участък на стойност 318 001,20 лв., който все още не е приет, не е стартирала и процедура за избор на изпълнител на строителните дейности.

В отговор на журналистически въпроси от АПИ негласно признаха, че реалните действия всъщност са „до никъде”. „В края на 2020 г. е приет първият междинен етап от техническия проект от Експертния технико-икономически съвет (ЕТИС) на АПИ. Техническият проект на фаза втори междинен етап е предаден в АПИ и се предвижда да бъде приет в средата на месец май 2021 г.  С утвърждаването на готовия технически проект ще се определят конкретните строително-монтажни работи дейности, прогнозната стойност и срокът им за изпълнение”, посочват от пресцентъра на пътната агенция, като уточняват, че едва след това ще бъде обявена обществена поръчка за възлагане на строителните дейности.

Илияна Митова (вляво) – майка на три деца, и италианката Ирма Чироне настояват за цялостно решаване на проблема.

Третокласният път III-868 Рудозем – Смолян  е построен през 60-те години на миналия век и оттогава не е основно ремонтиран. Той е алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Пловдив – Смолян – Рудозем и бъдещият ГКПП „Елидже”. Пътят води до паметника-костница на връх Средногорец, издигнат в памет на загиналите в епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов и довели до Освобождението от турско робство на Средните Родопи. Той е и единствен подход към няколко смолянски села, сред които и Полковник Серафимово, където всяка година хиляди чужденци се събират фестивала „Meadows in the Mountains“.

Източник: zaistinata.com

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!