BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Шофьор осъди АПИ заради неподдържан път


Снимка: „Отзвук“

Смолянският районен съд осъди Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати разходите за лечение на шофьор, катастрофирал заради неподдържан пътен участък.

Катастрофата е станала на 25 ноември 2016 година в района на село Виево, пише регионалното издание „Отзвук“. Семейството на 46-годишния Сергей Пинчев пътувало с автомобил „Опел Зафира“ от Смолян към село Вишнево. На остър завой колата напуска платното и пада в дерето, като се спира в реката. Ранени са всички в автомобила. Бащата получава фрактура на лумбален прешлен. Едната му дъщеря (13г.) – нараняване в областта на черепа, по-малката (6г.) – комоцио, а майката ожулвания и натъртвания.

Искът на мъжа е символичен – за направените разходи за медицински изделия и лекарства, в размер на 371 лв. В молбата си твърди, че пътната агенция е проявила немарливо отношение, изразено в бездействие на служителите, натоварени със задачата да поддържат пътищата – не са отстранили заледяването и не са организирали движението по начин, осигуряващ безопасността му.

От АПИ оспорват иска и хвърлят вината за катастрофата на шофьора, който според тях не се е съобразил с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя, с конкретните условия на видимост, за да бъде в състояние да спре пред всяко предвидимо препятствие.

В същото време свидетелите потвърждават, че асфалта е бил мокър и хлъзгав и не е било опесъчено. Вещото лице по делото също излиза със становище, че причината за настъпилото произшествие е съвкупност от няколко фактора — автомобил, навлизайки в десния завой, загубва сцепление с пътната настилка, в съчетание със заледен и неопесъчен пътен участък, е довело до загубата на напречна устойчивост (поднасяне, пързаляне и завъртане на 180 градуса). Това е довело до невъзможност на водача да предприеме маневра за завиване на ляво и да избегне настъпилото събитие, посочва експертът, според който основната причина е състоянието на пътното платно – заледен и неопесъчен участък. А автомобилът се е движил със скорост, която е била под критичната за конкретния пътен участък.

Смолянският районен съд е осъдил пътната агенция да плати на Сергей Пинчев исканите 371 лв. с натрупаната лихва, 300 лв. за адвокатския хонорар, както и 350 лева държавна такса и съдебни разноски.

Решението може да бъде обжалвано пред Окръжния съд в Смолян.

Преди малко повече от месец Окръжният съд в Смолян осъди Община Девин по иска на семейство за катастрофа на заледен и неопесъчен участък от пътя.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!