BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Шпигел“: Законът е това, което Борисов нареди


„Борисов се представя като добър и приятелски настроен началник. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, пише авторитетното германско списание.

Снимка: „За истината“

Странно е как Европейската комисия стигна до положителната си оценка за състоянието на България в последния си доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (т.нар. мониторинг, бел. ред.) и за пръв път заговори за това, че той може да бъде последен за страната. Но реалността в България е твърд различна от отразеното в доклада и стилът на управление на премиера Бойко Борисов няма нищо общо с върховенство на закона.

Това пише авторитетното германско списание „Шпигел“ в статия, озаглавена „Дъното на ЕС“. В нея се обяснява, че Брюксел има намерение да премахне един от последните инструменти, с които ЕС разполага, за оказване на натиск за реформи в Бългаприя.

През октомври м. г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че екипът му ще обмисли прекратяването на мониторинга, но окончателното решение бе оставено в ръцете на новата комисия, оглавена от Урсула фон дер Лайен. Но вече близо три месеца подобно решение не е взето.

Крайното решение ще е единствено на Еврокомисията, но при вземането му тя ще трябва да се съобрази с мнението на Европейския парламент и на Съвета на ЕС. Евродепутатите се съгласиха със спирането на мониторинга, но при условие че той бъде заменен веднага от нов и всеобхватен европейски механизъм за върховенство на закона, по който Фон дер Лайен още работи.

Двуликият Бате Бойко

„Премиерът Бойко Борисов е силният човек в България повече от 10 години, пише авторът на статията в „Шпигел“ Кено Ферсек. На пръв поглед партията му ГЕРБ е умерено консервативна и проевропейска във външната политика, а самият той избягва конфронтация с Брюксел и нападки срещу ЕС, каквито си позволява Виктор Орбан. Но в страната Бате Бойко – бивш полицай, карате боец и бодигард, управлява с твърда ръка“.

„Той се представя като добър и приятелски настроен началник и често говори като човек от народа. За него е важно да не изглежда като автократ. Но системата му няма почти нищо общо с реално върховенство на закона“, допълва журналистът, който е специалист по политика и икономика в страните от Източна Европа.

„Законът е това, което Борисов каже или нареди, често само по телефона или със SMS“, пише той.

Скрийншот от публикацията в „Шпигел“
Илюстрация: „За истината“

Близостта с Пеевски“

Според статията в „Шпигел“ България от години се намира на дъното на европейските класации по степен на корумпираност и свобода на медиите, при това не без основание. Изданието подробно припомня скандалът с апартаментите на властта от пролетта на м.г., станал известен като „Апартаментгейт“, подадените веднага след това оставки и заключението на специалната комисия, че нарушения няма и в случая с терасата на бившия шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

„В началото на декември м.г. след 7 години на поста като главен прокурор главен прокурор Сотир Цацаров стана председател на комисията за борба с корупцията, припомня „Шпигел“. Но мандатът му е белязан от няколко скандала и нито един съществен случай на разкрита корупция в България, приключен по правно удовлетворителен начин. Сред тях например е фалита на банката КТБ в контекста на истинска война между български олигарси“.

Спред автора на статията Кено Ферсек рухването на КТБ е било най-тежката банкова криза в страната от средата на 90-те години и е струвало на данъкоплатците почти 2 млрд. евро. „Цацаров поддържа близки отношения с депутата Делян Пеевски – един от основните участници в банкрутирането на КТБ. Той е не само е един от най-влиятелните собственици на медии, но и твърде спорен политик“, пише „Шпигел“

Разказвайки за свалянето от ефир на журналистката от БНР Силвия Великова, критикувала кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, Ферсек припомня, че „той е пряко отговорен за забавеното изясняване на обстоятелствата около фалита на КТБ“.

Медиен пазар, поделен между олигарси

„Случаите на корупция от политици и бизнесмени, близки до правителството, са изключително редки. В страната почти не са останали независими медии, а журналисти рискуват работата си, ако изразят недоволство“, разказва Кено Ферсек в статията си за „Шпигел“.

Според него медийният пазар е почти напълно поделен между олигарси, които контролират цели политически партии. Като пример за това е посочено придобиването през м.г. на най-голямата медийна група „Нова броудкастинг груп“ от братята Домусчиеви. Това са „двама от най-богатите българи, близки до Борисов и партията му ГЕРБ, припомня Кено Ферсек от „Шпигел“.

Източник: За истината

НОВИНИ ПО РЕГИОНИ

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!